Aljiu i Svećlja na Severu, obišli radove na asfaltiranju puteva u Z.Potoku i Leposaviću

FOTO: Pokret Samoopredeljenje/Fejsbuk

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla), i danas je boravio na Severu Kosova. Sada u društvu kosovskog ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Ljiburn Aljiua (Liburn Aliu), sa kim je posetio opštine Zubin Potok i Leposavić.

Aljiu i Svećlja obišli su radove na asfaltiranju puteva u Jasenoviku i Suvom Grlu, čime će se, kako je saopšteno iz Samoopredeljenja, olakšati kretanje stanovnika.

Posetili su i sela Ceranja, Košutovo, Bistricu, naselje Dedinje, Batahire i Mađera, koja će, kako navodi Samoopredeljenje, preko novoasfaltiranih puteva imati lakši i brži pristup Mitrovici.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova neretko posećuje Sever ovih meseci, a najčešće obilazi prelaze Jarinje i Brnjak, dok je prilikom prethodne posete posetio i novoizgrađenu bazu upravo u Jasenoviku, te onu još južnije – Košutovo.

Ovo je četvrta Svećljina poseta od kada su Srbi ranije ovog meseca napustili gotovo sve kosovske institucije, uključujući i policiju na Severu.

Izlazak Srba iz institucija izazvala je nova kriza oko tablica, odnosno odluka kosovske vlade da fazno sprovodi svoju odluku o (pre)registraciji vozila sa tablicama gradova na Kosovu na RKS.

Ova odluka je, nakon nekoliko odlaganja i više od 15 sati razgovora na dva sastanka prethodne nedelje u Briselu, konačno novim dogovorom suspendovana prošle srede.

Ono na šta se Beograd istim dogovorom obavezao je – neizdavanje novih tablica za gradove na Kosovu, ali će se postojećim vozilima sa KM tablicama produžavati registracija.

Srpska lista postavila je dva uslova za povratak u institucije – da Priština povuče odluku o (pre)registraciji tablica na RKS i da se formira Zajednica srpskih opština.

Kako je to nedavno protumačio srpski predsednik, prvi uslov je ispunjen, a sada ostaje da se ispuni i drugi.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.