Kurti: Evropski predlog dobra osnova za uzajamno priznanje sa Srbijom

FOTO: Kosovska vlada

Evropski predlog je „dobra osnova za dalju diskusiju kako bi se krenulo ka punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, uz uzajamno priznavanje u centru“, poručio je Aljbin Kurti nakon današnjeg sastanka sa međunarodnom petorkom.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, savetnici za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona – Jens Plotner i Emanuel Bone, diplomatski savetnik premijera Italije Đorđa Melonija – Frančesko Marij Talo i zamenik pomoćnika sekretara Sjedinjenih Država za evropska i evroazijska pitanja i istovremeno specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, boravili su danas u Prištini, a potom i u Beogradu.

U Prištini se više od dva sata razgovaralo o tzv. francusko-nemačkom predlogu, koji se sada naziva evropski, koji je Kurti ocenio kao dobru osnovu za ono što stalno ističe – uzajamno priznanje u centru sporazuma.

„Razgovarano je i o pravima manjina, za šta je premijer izrazio svoje razmatranje u opštim okvirima za sporazum koji je predložio 18. avgusta 2022. godine u Briselu. Premijer Kurti je, između ostalog, istakao potrebu Kosova za priznanjem od strane nepriznatih država i članstvom u ključnim međunarodnim i transatlantskim organizacijama“, saopštila je vlada Kosova nakon sastanka.

Kurti je i ovu priliku iskoristio da se pohvali sa onim što vidi kao uspeh – „u oblasti vladavine prava, o preduzetim reformama, demokratskom i ekonomskom napretku, kao io prijavi Kosova u Savet Evrope u maju prošle godine i u Evropskoj uniji u decembru – istorijskom koraku za Kosovo“.

Kurti je spreman za naredne političke sastanke na visokom nivou i intenziviranje procesa.

„Nakon ovog sastanka, emisari su otputovali u glavni grad severnog suseda Republike Kosovo“, ovako je saopštenje završila kosovska vlada.

Očekivali smo bolje razumevanje prilika koje pruža predlog EU, poručio je posle sastanka u Prištini Miroslav Lajčak u ime svoje delegacije, naglašavajući da ne želi da daje dramatične izjave, jer je suviše rano za to, i da se nada pozitivnom ishodu.

Sam razgovor sa Kurtijem opisao je kao težak ali pošten i otvoren.

Kako je u Beogradu proteklo, opširnije u:

Vučić nakon sastanka sa petorkom: Saglasni da zamrznuti konflikt nije rešenje, spremni da prihvatimo koncept uz rezervisanost za jedno pitanje

Lajčak: Vučić pokazao odgovoran pristup da preduzme teške odluke

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.