Kurti: Otići ću u Brisel ako nas pozovu da potpišemo sporazum; saradnja sa SAD dobra, ali se ne slažemo oko svega

Kurt Brisel sporazum saradnja SAD
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, rekao je da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama dobri, dodajući da to što smo saveznici „ne znači da se apsolutno svaki put slažemo“.

Kurti je u ponedeljak rekao da je Vlada dužna da poštuje Uredbu Centralne banke Kosova (CBK) kojom je zabranjeno korišćenje srpskog dinara.

Ambasador SAD na Kosovu, Džefri Hovenijer, rekao je da su nedavna dešavanja u vezi sa dinarom uticala na kvalitet američko-kosovskog partnerstva.

„Nisam zauzeo stav nijedne druge zemlje, ali sam kao premijer Republike Kosovo govorio o našim izveštajima. Saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je veoma dobra, mi smo partneri, saveznici, prijatelji, ali to ne znači da se apsolutno svaki put, na svakom mestu, slažemo oko svega. U ovomo slučaju imamo novu uredbu Centralne banke Kosova koju je Vlada Republike Kosovo, po Ustavu i zakonu, dužna da podrži, stoga i ja kažem da su naši odnosi veoma dobri i ostajem pri ovoj reči“, rekao je Kurti.

Kurti, koji je učestvovao u polaganju kamena temeljca za fabriku vrata i prozora u Vrbici, rekao je da će otići u Brisel ako bude pozvan da potpiše sporazum sa Srbijom.

„Ako nas pozovu da potpišemo sporazum, sigurno ću ići. Bio sam konstruktivan i posvećen čak i kada smo pozvani u Brisel, a za rundu pregovora ne može se reći da je bila uspešna. Ovo radim za EU, ali i zato što moramo da imamo normalne odnose sa Srbijom. Što se mene tiče, odnosi bi se normalizovali još prošle godine, ali ako to nije urađeno u februaru i martu 2023, može u februaru i martu 2024, zašto ne“, rekao je Kurti.

Šef Vlade je istakao da je sa šefom diplomatije Evropske unije Žozepom Boreljom razgovarao o dijalogu i značaju potpisivanja sporazuma.

„…Ali nije mi rečeno da će biti poziva na sastanak na visokom nivou u Briselu. Ako dobijem taj poziv, naravno da ćemo ga razmotriti i generalno sam pozitivan, ali ponavljam da su dosadašnja kršenja i nepoštovanje sporazuma koje je Srbija sklopila, što je kulminiralo pismom premijerke Brnabić, da je praktično istupila iz sporazuma“, naglasio je Kurti.

KoSSev: Portparol EU Peter Stano, danas je za agenciju Beta naveo da trenutno nije u planu sastanak, odnosno da EU ne može da najavi rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu.
Stanova izjava usledila je nakon navoda predsednika Srbije, Aleksandra Vučića koji je kazao da očekuje da Beogradu stigne poziv za razgovor iz Brisela kako bi se pronašlo rešenje za novonastalu situaciju u vezi sa uredbom CBK.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, on je rekao da se ova susedna država ne naoružava da bi se branila.

Srbija, smatra Kurti, nema od koga da se brani.

„Ona to kupuje zbog svog agresivnog Ustava i svojih srpskih projekata. Konkretno, kupuje oružje od Ruske Federacije i od Kine, po mom uverenju, želi sebi da dokaže, posebno Kremlju, da je u kontinuitetu sa Putinovom politikom, tačnije da je agresivna prema Kosovu. Često smo čuli teze da Beograd ima dobre odnose sa Moskvom, da mu je Moskva potrebna u vezi sa Kosovom. Rekao bih da je to tačno, ali je i suprotno“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Beograd je veoma agresivan prema Kosovu upravo da bi se dokazao Putinu.

„Zato što Putin nikome ne veruje i kao diktatoru treba da mu se dokažu oni koje smatra prijateljima, a to radi predsednik Srbije Vučić, koji kupovinom oružja i agresivnim izjavama prema Kosovu dokazuje lojalnost predsedniku Rusije“, rekao je on.

Kurti je dodao da treba doći do normalizacije, ali je rekao da se ta normalizacija odnosa ne može postići jednostrano.

„Dakle, ne možemo da imamo normalizaciju koja je u suprotnosti sa pravom Republike Kosovo da postoji, da se brani i da bude slobodna. Ali to treba da bude i po evropskim standardima i normama, pošto je Brisel mesto gde se dogovaramo i pregovaramo, ali istovremeno Brisel definiše i okvire, recimo politički i vrednosni okvir kontinenta kojem pripadamo“, izjavio je on.

Kurti je naglasio da od Albanije očekuje podršku „uvek veću i bolju nego od bilo koga drugog”.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.