Vučić o dinaru: Traži se rešenje, Srbi ne mogu da ostanu gladni, moramo da učinimo sve da ostanu da žive na KiM

Predsednik Srbije trenutno ne zna koje će rešenje biti za novonastalu situaciju na Kosovu. „Kada ga budem znao, obavestiću javnost“, kazao je Vučić, najavljujući skoriji sastanak u Briselu.

Predsednik Srbije stigao je posle ponoći u Beograd nakon završene Minhenske konferencije, a već ovog jutra se uputio ka studiju TV Prva.

U Minhenu je, ponavlja, imao sastanke sa svim najvažnijim zapadnim zvaničnicima, na kojima se razgovaralo i o Kosovu.

Borelj je normalan i regularan čovek kojeg je Kurti šokirao

Upitan – kakvom se rešenju nada nakon uredbe CBK kojom se dinar izbacuje iz platnog prometa na Kosovu, ali i zabranjuje Srbiji da preko prelaza transportuje novac namenjen za isplatu plata, penzija i drugih davanja, Vučić nije hteo novinarki da „oduzima vreme“.

„Kada budem znao kakvo će rešenje da bude, obavestićemo javnost. A trenutno ne znam rešenje“, kazao je.

Vučić se u Minhenu sastao i sa visokim predstavnikom EU, Žozepom Boreljom, kojeg opisuje kao „normalnog i regularnog čoveka“.

Borelj je u Minhenu razgovarao i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem. Nakon ovog sastanka bio je „šokiran“, tvrdi Vučić.

„Njemu je rekao Kurti dan pre toga – ‘ja sam dao tromesečnu suspenziju, moratorijum, ne znam kako je to nazvao’. Međutim, on laže. Njemu tromesečni moratorijum traži da neće da izvrće džepove Srbima kada ih vidi na ulici, ali pare da uđu – ne mogu, ne zna se kako da prime pare“, ponovio je Vučić i danas.

Najavio je susret u Briselu u vezi sa ovom temom, odnosno da će „neko biti pozvan“, navodeći da će se „tražiti rešenje“.

Dogovor NBS sa CBK značio bi priznanje kosovske banke

Komentarišući zahteve kosovske vlade, ali i same Centralne Banke Kosova, da se pitanje isplate plata i drugih davanja reši dogovorom između ove bankarske institucije i Narodne Banke Srbije, Vučić poručuje da bi to značilo priznanje CBK.

„On (Kurti) kaže da je to sitnica – centralna banka sa centralnom bankom. Pa centralna banka sa centralnom bankom, a da nije deo onoga što je predviđeno Rezolucijom UN ili odlukama EU bi bilo priznanje Centralne Banke Kosova, koja inače ne postoji pošto je to samo banka za štediše, jer oni nemaju svoju valutu, čak ni ugovor sa eurozonom“, dodao je Vučić.

U svakom slučaju, srpski predsednik nije želeo danas da „zamara ljude sa hiljadama detalja“ kojima državno rukovodstvo mora da se bavi.

„Tražićemo i pokušati da vidimo šta je najbolje rešenje za naš narod. Ljudi ne mogu da ostanu gladni i moramo da učinimo sve da ostanu da žive na KiM“, dodao je Vučić.

Još jednom o Nobelovoj nagradi

Predsednik Srbije je još jednom govorio o tome šta je, kako tvrdi, neophodno da učini kako bi mu bila dodeljena Nobelova nagrada.

„Srbija nije uvela sankcije Rusiji i nikakvo pitanje oko bilo čega se ne bi postavljalo da jeste“ – kazao je Vučić.

Tvrdi da bi nakon uvođenja sankcija „bio lično šampion demokratije, osvajač desetine nagrada“, a uz priznanje Kosova, pripala bi mu i Nobelova nagrada.

Vučić se ne šali kada to kaže – „sasvim je ozbiljan“.

Predsednik Srbije je i pre desetak dana govorio o Nobelovoj nagradi i to za mir, a koja bi mu, kaže, bila uručena ukoliko bi „dao“ Kosovo.

„Dobio bih Nobelovu nagradu za mir, slušala bi me 404 čoveka u Evropskom parlamentu samo da priznam nezavisno Kosovo i da kažem da uvodim sankcije Rusiji, biću takav evropski lider kakvog majka nije rodila, takav demokrata, ljubitelja demokratije, demokratskih normi, principi evropski mudrog vizionara itd.“

I oktobra meseca prošle godine je govorio u sličnom tonu.

Uz konstataciju da je stalno optuživan da će da prizna Kosovo, kazao je – „da smo izdržali 8 meseci, pa da dobijete Nobelovu nagradu za izdržljivost, a ne 11 godina ili više od 11 godina“, naglasio je predsednik Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.