Stano: Nova runda Dijaloga za sada nije na vidiku

Petar Stano
FOTO: Printscreen

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano je danas izjavio da u ovom trenutku Evropska unija ne može da najavi novu rundu Dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou.

„Nemamo ništa na osnovu čega bismo mogli da najavimo mogući Dijalog na visokom nivou“, rekao je on osvrnuvši se na izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića da očekuje poziv u Brisel ovih dana i da se nada nekom rešenju, povodom odluke Prištine da zabrani korišćenja dinara na Kosovu.

Stano je to rekao na molbu agencije Beta da objasni da li izjava Vučića, (posle razgovora u Minhenu sa evropskim visokim predstavnikom Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom), znači da uskoro može doći do nove runde Dijaloga.

Boreljov predstavnik za medije je za Betu takođe rekao da ne može da govori o tome šta je srpski predsednik imao na umu kada je, posle razgovora s Boreljom i Lajčakom, naveo da mu se čini „da EU ili nema, ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini koja na svaki način pokušava etnički da očisti Kosovo od Srba“.

Upitan kako Borelj i EU gledaju na, od Vučića ukazane, uzastopne jednostrane poteze Kurtija, a posebno najnoviju „zabranu upotrebe srpske valute – dinar“.

On je uzvratio da „nema ništa više da navede osim onoga što je Borelj predočio posle susreta sa Kurtijem i Vučićem u Minhenu“.

Borelj je u poruci preko mreže Iks poručio da se „održiva stabilnost i mir u regionu mogu postići samo kroz normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“.

„A put ka tome vodi kroz Dijalog uz posredovanje EU“, zaključio je evropski visoki predstavnik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.