Kućni pritvor za osam carinika i policajca koji su uhapšeni u subotu zbog korupcije

Sud
FOTO: N1

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje, imena osumnjičenih objavljena u tekstu)

Osnovni sud u Prištini odbacio je zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova (STRK) za određivanje mere pritvora osmorici carinika i policajcu koji su u subotu uhapšeni zbog korupcije, ali im je odredio blažu meru, jednomesečni kućni pritvor.

„Sudija za prethodni postupak odbio je kao neosnovan zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova, za određivanje mere pritvora okrivljenima V.M, A.S, A.Č, M.J, T.D, N.M, M.S., G.Z. A.A i svakom odredili meru kućnog pritvora“, saopšteno je iz Suda u Prištini.

Okrivljenima je određena mera kućnog pritvora u trajanju od mesec dana, dok u slučaju nepoštovanja mere kućnog pritvora sud može da odredi meru pritvora devetorici okrivljenih.

Protiv ove odluke nezadovoljne strane imaju pravo žalbe Apelacionom sudu, preko Osnovnog suda u Prištini.

Šta se navodi u zahtevu STRK za određivanje mera pritvora protiv osam carinskih službenika i policajca osumnjičenih za korupciju?

Priština – Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo (PSRK) podnelo je Osnovnom sudu u Prištini zahtev za određivanje mere pritvora protiv osmorice carinika i policajca koji su juče uhapšeni zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela.

Zahtev za određivanje pritvora podnet je protiv V. M, A. S, A. Č, M. J, T. D, M. S, G. Z, N. M. i A. A.

Okrivljeni M, S i Č, osumnjičeni su da su počinili krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja”, okrivljeni J. sumnjiči da je počinio krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja”, dok se okrivljeni D, S, Z, M i A, sumnjiče da su počinili krivično delo „Primanje mita”, prenosi „Zakletva pravde”.

Prema zahtevu V. M. sumnjiči se da je od 2020. godine u svojstvu carinskog službenika prekoračio svoja ovlašćenja, u cilju sticanja imovinske koristi za sebe i druga lica i obaveštavao osumnjičenog M. V. kada su kontrole u severnom delu od strane carinika.

Optuženi A. S i A. Č se sumnjiče da su od 2021. godine, u svojstvu carinskih službenika, koristili službene dužnosti i ovlašćenja, prekoračujući svoja ovlašćenja, pri čemu su radi sticanja imovinske koristi za sebe i druga lica sklapali dogovore sa određenim licima i primali mito od švercera u severnom delu na mesečnom nivou za navedena službena lica, kako pojedine grupe koje se bave švercom robe ne bi bile ometane od strane carinskih službenika prilikom krijumčarenja.

Dalje u zahtevu STRK se navodi da se okrivljeni M. J takođe kao carinik, sumnjiči da je u periodu februar-jul 2022. godine prekoračio svoja ovlašćenja neispunjavanjem službene dužnosti, tako da je s ciljem sticanja finansijske koristi za sebe i druga lica dozvolio da roba zaplenjena od strane carine uđe u slobodan promet i nije uništio robu koja je trebalo da bude uništena, već ju je poslao svojoj kući da bi potom prodao ili koristio za sebe.

Okrivljeni T. D, M. S. i lice V. Lj, sumnjiče se da su tokom oktobra 2021. godine na carinskom punktu Đeneral Janković, gde se primaju dokumenti šlepera radi preliminarne evidencije u kancelarijama u kojima se vrši carinjenje robe na malo, u saradnji sa carinskim službenicima u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, dobili novčana sredstva od vozača različitih preduzeća koji nisu prošli redovnu carinsku kontrolu.

U zahtevu se navodi da su okrivljeni N. M. i G. Z, tokom oktobra 2021. godine na Đeneral Jankoviću, gde se primaju dokumenti šlepera radi preliminarnih evidencija u kancelarijama u kojima se vrši carinjenje robe na malo, u saradnji sa carinskim službenicima u cilju sticanja protivpravne materijalne koristi, primali novčana sredstva od vozača različitih preduzeća gde su ta sredstva stavljali u ormarić.

U međuvremenu, za okrivljene A. A. i T. D. navodi se da je tokom oktobra 2021. godine na Đeneral Janković, gde se dokumenti šlepera primaju radi preliminarne evidencije u kancelarijama u kojima se vrši carinjenje robe na malo, u saradnji sa službenim licem – carinikom i policijskim službenikom radi sticanja protivpravne imovinske koristi, direktno dobijali novčana sredstva umotana u foliju, gde su potom delili ova sredstva međusobno.

Inače, do hapšenja pomenutih došlo je u subotu tokom akcije Kosovske carine i policije koju je predvodilo Specijalno tužilaštvo.

U međuvremenu, Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo saopštilo je da je u saradnji sa Carinom Kosova i relevantnim mehanizmima, razvijena akcija kontrole na jedanaest lokacija, koju je podržala Kosovska policija.

Tokom akcije oduzeto je dvadeset službenih pečata Carine Kosova; deset telefona zajedno sa četiri (4) sim kartice; pištolj kalibra 9 mm sa tri šaržera i 9 metaka.

Iz Specijalnog tužilaštva saopštili su da je uviđaj izvršen u cilju prikupljanja dokaza i privođenja devetoro 9 službenih lica osumnjičenih za krivična dela „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” i „primanje mita”.

„Sumnje su zasnovane na dugoj istrazi koju je vodilo Specijalno tužilaštvo, a realizovali su je Carina Kosova i Policijski inspektorat, pošto je istragom bio obuhvaćen i policajac“, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva.

Pročitajte još:

Uhapšeno 8 carinika, jedan policajac, pretres na 11 lokacija

Četiri pretresa u Severnoj Mitrovici, sumnja u zloupotrebu dužnosti carinikaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.