Više od 430 ljudi poginulo u saobraćajnim nesrećama u Srbiji od početka godine

udes ilustracija

U 2023. godini, u saobraćajnim nezgodama stradala je 431 osoba, a blizu 3.000 zadobilo je teške telesne povrede. „Zajednički zadatak MUP-a i ostalih institucija je da čine sve što je u njihovoj mogućnosti kako nijedna osoba ne bi stradala u saobraćajnim nezgodama“, poručio je načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, Slaviša Lakićević, prilikom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

„Treća nedelјa novembra meseca dan je kada se svake godine okuplјamo sa izuzetno važnim povodom, a to je da odamo počast svim učesnicima u saobraćaju koji su izgubili život u saobraćajnim nezgodama, ali i onima kojima su povrede u saobraćaju promenile život iz korena“, kazao je juče Lakićević.

Ocenuje da je ove godine značajno povolјnije stanje bezbednosti saobraćaja u odnosu na prethodne, ali i kaže da „ne možemo biti zadovolјni“.

„Pred svima nama je puno rada kako bismo ispunili cilјeve iz Strategije bezbednosti saobraćaja, a to je da budemo među najbezbednijim zemlјama Evrope“, poručio je.

Istakao je da je od 2023, u saobraćajnim nezgodama smrtno stradala 431 osoba, a blizu 3.000 zadobilo teške telesne povrede, kao i da je samo tokom ove godine u saobraćajnim nezgodama poginulo desetoro dece, a 122 deteta je povređeno.

„Više od 3.000 osoba i njihovih porodica ove godine je došlo do te tačke prekida, ostavši bez oca, majke, bake, deke, bez deteta. Uprkos navedenim podacima, i dalјe smo kao društvo skloni da potcenjujemo opasnosti i rizike svakodnevnog učestvovanja u saobraćaju i da svoju bezbednost u saobraćaju smatramo zagarantovanom. ‘To se meni neće desiti’ vrlo je čest stav naših građana, nažalost naivan i potpuno pogrešan, jer saobraćajna nezgoda se može desiti svakome, u svakom trenutku i na svakoj deonici puta“, precizira Lakićević.

Nada se da će biti ostvaren jedan od glavnih ciljeva Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima – „da u Srbiji nema poginule dece u saobraćaju“.

Prema navodima Lakićevića, prošle godine saobraćajna policija otkrila je čak 1.352.000 saobraćajnih prekršaja.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović, istakao je da svake godine u svetu više od 1,3 miliona osoba izgubi život u saobraćajnim nezgodama, a više od 50 miliona bude povređeno.

„Ovaj dan je posvećen svima njima, ali je posvećen i svim predstavnicima koji rade u hitnim službama, koji prvi dođu na teren – hitnoj pomoći, vatrogascima, policiji. Nacionalnom strategijom bezbednosti saobraćaja usvojena je vizija – nula stradalih u saobraćajnim nezgodama i to je nešto što će nas voditi“, poručio je Stamatović.

Predstavnica Udruženja roditelјa stradale dece u saobraćaju Verica Vitorović zahvalila se Stamatoviću i načelniku USP-a Slaviši Lakićeviću na podršci i poručila da je neophodno sistematsko delovanje kako bismo obećali sebi i celom društvu da naredne godine nećemo imati nijedno poginulo dete.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.