KTV: KEK zahteva momentalno raskidanje ugovora sa „Contour Global“

Zaposleni u kosovskoj energetskoj korporaciji pozvali su kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ne „ćuti na ugovor o izgradnji elektrane ‘Novo Kosovo'“, javlja KTV. Oni od Kurtija traže da ispuni svoje predizborno obećanje, a to je raskid, kako vide, štetnog ugovora.

Sindikat KEK-a traži otkazivanje ovog ugovora. Ukoliko ugovor ostane aktuelan, sindikalci KEK-a smatraju da će velike troškove za energiju potrošači plaćati od 2023. do 2043.

Potpredsednik Nogo sindikata, Nedžat Lumnica (Nexhat Llumnica), podseća na Kurtijeve predizborne reči opozicionog lidera koji se „oštro suprotstavio ugovoru“, nazvavši ga „državnom kapitulacijom“, ali i opominje da od kada je postao premijer, nije se više bavio tom temom javno.

Dardan Abazi iz organizacije „INDEP“, koja se bavi energetskim pitanjima takođe kaže da koalicioni program LVV-LDK na 15 stranica nije pružio puno detalja o planu za sektor i izgradnju elektrane „Novo Kosovo“.

Dodatni problem predstavlja i to što prema sporazumu sa Contour Global-om, ako bi Kosovo pokrenulo postupak za otkazivanje ugovora, gubitak koji bi nastao bio bi približno 20 miliona evra.

Sporazum predviđa i nadoknadu do 8 miliona evra ukoliko Contour Global ne izvrši planirani posao.

Stoga, po mišljenju sindikalista i civilnog društva, izvršna vlast treba da pronađe najbolji način da raskine ovaj ugovor bez da uzrokuje preveliku štetu.

Upozorenja zbog elektrane na ugalj

Podsećamo, vlada Kosova je potpisala ugovor za izgradnju termoelektrane „Novo Kosovo“ sa američkom kompanijom „Contour Global“, ali je Svetska banka odbila da Kosovu odobri finansijska sredstva za izgradnju nove termoelektrane na Kosovu uz objašnjenje da ne finansiraju elektrane na ugalj.

Kosovo se odmah obavezalo da potreban novac pronađe iz drugih izvora, a Američka privredna komora na Kosovu, pružila je tada podršku odlučnosti kosovske vlade da ispoštuje ugovornu obavezu prema američkoj firmi „Contour Global“ i nastavi sa planovima za izgradnju nove termoelektrane na Kosovu.

Tokom svoje posete Prištini u januaru američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel, kazao je, međutim, uz najavu da će se sastati sa velikim brojem predstavnika biznisa na Kosovu i u Beogradu:

„Želim da čujem sledeću ideju, šta još da uradimo da bismo stvari pomerili napred. Šta još možemo da uradimo da dovedemo termocentrale koje će da pokrenu sledeću veliku industriju“, rekao je grupi prištinskih medija.

I ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, u svom obraćanju Senatu ranije, izdvojio je “razvoj energetske bezbednosti“ kao jednu od prioritetnih oblasti njegovog diplomatskog osoblja, upravo ističući „izgradnju elektrane vredne 1,4 milijardi dolara koja će revolucionalizovati kosovsku ekonomiju“.

Vlada Kosova trenutno je pod istragom Energetske zajednice zbog ugovora sa Contour Global-om, a zbog navoda ove institucije da su američkoj kompaniji ovim ugovorom dodeljene nezakonite subvencije.

U izveštaju Sekretarijata energetske zajednice u vezi sa ovim ugovorom, navodi se sledeće:

„Vlada Kosova nastavila je aktivnosti na izgradnji nove termoelektrane snage 450 MV (Novo Kosovo), u saradnji sa privatnim investitorom ‘Contour Global Terra 6 Sarl’ vrednim više od milijardu evra. Vlada Kosova obavezala se da izda državnu garanciju za realizaciju projekta i potpisala je osam komercijalnih ugovora sa investitorom. Prema sporazumima, Vlada Kosova garantuje investitorima otkup svih proizvedenih količina električne energije po ceni od 80 EUR / MVh, kompenzaciju za sve razvojne troškove projekta, oslobađanje od PDV-a i carinskih dažbina itd“.

Povezani članci:

Grenel: Avio-liniju tražili biznis lideri sa Kosova

Kosovo pod istragom zbog ugovora za izgradnju nove termocentrale

Vlada Kosova odlučna da izgradi novu termoelektranu na ugalj bez finansijske podrške Svetske banke

Svetska banka neće finansirati novu elektranu na ugalj na Kosovu

Vlada Kosova odlučna da izgradi novu termoelektranu na ugalj bez finansijske podrške Svetske banke

Američka privredna komora na Kosovu: Podrška vladi da nastavi sa projektom izgradnje termoelektrane na ugalj

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.