Studenti u Prištini: Objavićemo imena profesora koji seksualno uznemiravaju studente ukoliko se ne preduzmu mere

Univerzitet u Prištini
FOTO: Gazeta Express

U Prištini je prošle nedelje obeležena 50. godišnjica postojanja Univerziteta u ovom gradu. Na dan obeležavanja pola veka rada ove ustanove stigle su čestitke, ali i upozorenja pojedinih studenata ovog univerziteta da će objaviti imena profesora i osoblja koji navodno seksualno uznemiravaju studente, ukoliko se ne preduzmu adekvatne mere, prenosi Kallxo.

„Svesni razmera ove vrste zloupotrebe moći i ugrožavanja osnovnih prava studenata, tražimo od Prištinskog univerziteta da preduzme mere, inače ćemo biti primorani da objavimo imena svakog profesora, asistenta i administrativnog radnika koji su seksualno uznemiravali studente. Tražimo sigurno i dostojanstveno okruženje za sve studente Univerziteta u Prištini“, navodi se u njihovom saopštenju.

Pedesetu godišnjicu postojanja Univerziteta u Prištini obeležili su simboličnom akcijom u kampusu kako bi „izrazili zabrinutost zbog tretiranja slučajeva seksualnog uznemiravanja od strane ove institucije“, prenosi Kallxo.

Poručuju da je seksualno uznemiravanje „poznat fenomen“ u istoriji Univerziteta u Prištini, a da su imena ljudi koji seksualno uznemiravaju poznata, međutim, kako navode, oni nisu kažnjeni zbog toga.

Pre nekoliko godina, započeta je inicijativa da se prijave svi profesori koji su seksualno zloupotrebili studente. Jedan deo njih je prijavljen Policiji i Tužilaštvu. Za jedan deo njih pokrenut je disciplinski postupak na Prištinskom univerzitetu, dok je za druge nastavljena istraga zbog navoda da su profesori uznemiravali studente i pozivali ih da im se pridruže u motelima i hotelima.

Ovaj medij prenosi da je 3. aprila 2018. saopšteno da je bilo deset slučajeva u kojima su profesori optuživani za seksualno uznemiravanje studenata. Međutim, nijedan od ovih slučajeva nije rešen.

Rektorka ovog univerziteta, Teuta Pustina-Krasnići, ranije je otpuštena nakon što je izjavila da bi studenti trebalo da budu oprezni pri odabiru odeće kada idu na fakultet, čime ostavljaju mogućnost da jedan deo profesora reaguje instiktivno kako to čine životinje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.