Kancelarija za KiM: Kamenovan autobus sa Srbima povratnicima; Izostao odgovor KP

Humanitarni autobus koji prevozi Srbe povratnike iz opštine Istok u severni deo Mitrovice, kamenovan je jutros oko 9 časova u mestu Rudnik, izvestila je Kancelarija za KiM. Kosovska policija se do objavljivanja ove vesti nije oglašavala o navodima Kancelarije za KiM, ali ni odgovorila na upit KoSSev portala.

Iz Kancelarije za KiM su saopštili da su putnici u autobusu bili uznemireni i zastrašeni, ali da povređenih nema.

Tvrde da je vozač autobusa odmah pozvao policiju, koja je izvršila uviđaj.

Kako objašnjava Kancelarija, radi se o autobusu koji dva puta nedeljno prevozi povratnike do Severa.

„Ovim besplatnim prevozom koji finansira Kancelarija za KiM, Srbi iz Osojana se prevoze u Kosovsku Mitrovicu dva puta nedeljno da obave neophodne poslove, zdravstvene preglede ili administrativne obaveze“, precizira se.

„Šta je kome grupa putnika povratnika zasmetala, da su postali meta albanskih huligana i ekstremista?“, upitali su iz Kancelarije.

Traže hitno sankcionisanje napadača i ujedno šalju apel međunarodnoj zajednici na Kosovu „da novi incident javno osude i podignu bezbednost Srba na viši nivo“.

„Najnoviji napad na povratnike, test je za predstavnike onih međunarodnih organizacija, koje bi trebalo da obezbede miran i bezbedan život Srba na Kosovu, da svoj zadatak i ispune“, poručuju iz ove institucije.

Smatraju da je ovim samo nastavljena serija „agresivnih i bezumnih napada na Srbe na prostoru Kosova“, i to na posebno osetljivu kategoriju stanovnika na Kosovu – povratnike.

Shodno tome, podsetili su i na stopu povratka Srba na Kosovo, koja, kako su naveli, iznosi manje od dva odsto „što je najmanje u jednom postkonfliktnom području“.

Razlog za to, kako naglašava Kancelarija, su upravo ovakvi incidenti.

„Ovakvi i slični učestali napadi na povratnike, uz uzurpaciju imovine među glavnim su razlozima za odsustvo održivog povratka“, poručuju.

Ono što posebno zabrinjava Kancelariju je, kako navode, odsustvo volje i želje političara iz Prištine da prvenstveno osude ovakve incidente i zatraže hitno privođenje počinilaca.

Najzad, time bi jasno i nedvosmisleno pokazali da su spremni na zajednički suživot sa srpskim narodom, ističe se u saopštenju.

„Naprotiv, od predstavnika Privremenih institucija samouprave u Prištini imamo samo agresivne i antisrpske izjave kojima potpiruju mržnju i netrpljivost prema Srbima i direktno izazivaju incidente na terenu“, zaključili su.

Kako bi potvrdili navode Kancelarije, ali i dobili više detalja o ovom slučaju, pisanim putem smo kontaktirali Kosovsku policiju u Prištini. Međutim, do objavljivanja vesti, iz policije nije stigao odgovor.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.