KP i AGK: Na Severu napadnuta još jedna medijska ekipa; Međunarodni predstavnici osuđuju

Klan Kosova Udruženje napad novinari
FOTO: Udruženje novinara Kosova

Vest je ažurirana

U međuvremenu, reagovali su i lider AAK Ramuš Haradinaj, kao i kosovska šefica diplomatije Donika Gervala, poručivši da se napadi na novinare moraju odmah zaustaviti. Ujedno su pozvali međunarodnu zajednicu i nadležne organe da garantuju fizičku bezbednost novinara.

Ekipa novinara televizije Klan Kosova napadnuta je danas u selu Zupče u Zubinom Potoku od strane maskiranih lica, saopštili su Udruženje novinara Kosova i Kosovska policija. Međunarodni predstavnici oglašavaju se sa osudama, dok iz OEBS-a poručuju da je ovo četvrti napad na medijske radnike na Severu Kosova od početka meseca.

Udruženje novinara Kosova saopštilo je danas da je u selu Zupče napadnuta četvoročlana medijska ekipa Klan Kosova, te da je dvoje povređeno.

Naznačili su da su ekipu činila dva novinara, kamerman i vozač, te da su ih navodno napale maskirane osobe.

„Novinarki Belagoši i vozaču Sinaniju ukazana je lekarska pomoć, nakon što su stakla na automobilu razbijena kamenicama i kada su im povređena lica. U međuvremenu, Demiri i Bejtulahu spasili su se bez povreda“, naveli su iz Udruženja.

Poručuju da su napadi koji se dešavaju ozbiljna pretnja po bezbednost novinara i da sprečavaju izveštavanje o dešavanjima na Severu.

Zatražili su od KFOR-a i EULEX-a da „odigraju dodatnu ulogu“ u garantovanju fizičke bezbednosti novinara, koji su, kako navode, „i dalje meta napada koje organizuju grupe maskiranih ljudi“.

U međuvremenu se oglasila i Kosovska policija takođe sa navodima da su osumnjičena lica maskirane osobe koje su navodno kamenjem napale medijske radnike i vozilo.

Oni su saopštili da su povređene dve osobe, te da im je ukazana medicinska pomoć, kao i da je usled napada na automobilu pričinjena materijalna šteta.

Ujedno poručuju da sprovode istragu u cilju rasvetljavanja slučaja.

Nakon oglašavanja Udruženja i Kosovske policije, usledile su reakcije međunarodnih misija i ambasadora SAD-a na Kosovu.

Među prvima se oglasio OEBS, navodeći da je ovo četvrti napad na medijske radnike koji izveštavaju o dešavanjima na Severu Kosova od početka decembra.

„Ovi napadi su neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti“, naglasili su iz ove misije i pozvali sve da se uzdrže od akata nasilja.

„Sigurnost i bezbednost novinara u obavljanju njihovih profesionalnih dužnosti moraju biti garantovani u svakom trenutku“, poručili su.

„Najoštriju osudu uputila je i Kancelarije EU na Kosovu.

„Ovaj i prethodni incidenti koji utiču na rad medija su neprihvatljivi“, poručili su.

Iz ove kancelarije naglašavaju da mediji imaju sva prava da izveštavaju, te da sigurnost i bezbednost novinara ne smeju biti ugroženi.

Osudama se pridružio i američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer.

Kaže da mediji moraju da budu u mogućnosti da rade svoj posao, da im se ne preti nasiljem i da se ne zastrašuju.

„Slobodni, nezavisni mediji su temelj demokratije“, poručio je ambasador.

Poziv Kosovskoj policiji i međunarodnim bezbednosnim snagama za pružanje bolje zaštite novinarima koji izveštavaju sa Severa, nedavno je uputila organizacija Reporteri bez granica.

Prema podacima ove organizacije, ne računajući današnji incident, od sredine novembra su na Severu Kosova napadnute najmanje četiri medijske ekipe od strane neidentifikovanih osoba.

Pročitajte još:

Reporteri bez granica traže bolju zaštitu novinara na Kosovu nakon incidenata na Severu

Napadnuta novinarska ekipa Klan Kosova; AGK još jednom poziva nadležne da preduzmu mere obezbeđenja novinara

SafeJournalists: Bezbednost novinara i dalje ugrožena tokom izveštavanja sa Severa Kosova

UNS i DNKiM: Međunarodna policija da pronađe napadače na novinare Kallxo-a

Napadnut auto novinara Kallxo-a u Severnoj Mitrovici; AGK osudio napad

Novinar Insajderija: Naš snimatelj napadnut jer je jurio za vozilom koje je prethodno otelo albanskog tinejdžera koji je takođe pretučen

KP potvrdila prijavu o napadu na albanskog snimatelja i učenika, ali ne i otmicu, devet učenika s juga bilo u šetnji na Severu

U Severnoj Mitrovici povređena dva Albanca, od kojih jedan novinarPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.