Reporteri bez granica traže bolju zaštitu novinara na Kosovu nakon incidenata na Severu

Mediji novinari novinar snimanje, kamera
FOTO: KoSSev

Organizacija Reporteri bez granica pozvala je Kosovsku policiju i međunarodne bezbednosne snage da pruže bolju zaštitu novinarima koji izveštavaju sa Severa i zaštite pravo na informisanje. Konstatuju da su od sredine novembra na Severu Kosova napadnute najmanje četiri medijske ekipe od strane još uvek neidentifikovanih osoba.

„Signal za uzbunu poslat talasom napada na novinare na Severu Kosova, Kosovska policija, KFOR i EULEX moraju ozbiljno da shvate, pre nego što dođe do još jedne tragedije. Pozivamo ih da sprovedu brzu i detaljnu istragu ovih napada i da preduzmu dodatne zaštitne mere u saradnji sa Udruženjima novinara koja predstavljaju dve etničke zajednice“, kazao je Pavol Salaj (Szalai), šef odeljenja RSF-a za EU i Balkan.

Najmanje četiri medijske ekipe, kako navode Reporteri bez granica, napadnute su od sredine novembra, odnosno sa početkom najnovije krize na Severu Kosova i postavljanja barikada.

Preciziraju da se najskoriji napad desio se pre samo tri dana u Zubinom Potoku kada je grupa maskiranih lica vređala, a potom i gađala kamenicama ekipu Klan Kosova dok su izveštavali sa jedne od barikada u ovoj opštini.

„Lako ih je bilo prepoznati kao novinare jer je na njihovom vozilu stajao natpis ‘Press'“, navodi organizacija Reporteri bez granica.

Devet dana ranije, odnosno 10. decembra, dok je reporterka RTV Dukađini izveštavala sa jedne od barikada, pored nje je aktivirana eksplozivna naprava, dodaju iz ove organizacije.

Dan ranije, poručuju, maskirani pojedinci napali su medijsku ekipu portala Kallxo u severnom delu Mitrovice koji su se nalazili u automobilu sa oznakom „Press“.

Oni su izveštavali o raspoređivanju pojačanih jedinica Kosovske policije u Severnoj Mitrovici, i uspeli su da pobegnu napadačima, poručuju iz Reportera bez granica.

„Ni u jednom od ova tri slučaja nije bilo povređenih, ali je Jetmir Muji, snimatelj Insajderi hospitalizovan 17. novembra nakon povrede koju je zadobio u severnom delu Mitrovice kada je pokušao da snimi navodni napad na učenike albanske nacionalnosti od strane pojedinaca koji su govorili srpski“, naglašava se u reakciji.

Ova organizacija takođe navodi, pozivajući se na svoja saznanja, da je najmanje jedna medijska ekipa povučena se terena, a nakon što je njihov menadžment odlučio da je situacija previše rizična usled napada.

Pretnje medijima dovode u pitanje poštovanje slobode štampe i prava na informisanje o događajima na Kosovu, koje se nakon rata 1999. godine, sada nada ulasku u EU, navode Reporteri bez granica.

Podsetili su i da su tokom posete drugim organizacijama 15. i 16. novembra pozvali da se uspostave mehanizmi za brzo „uzbunjivanje“ u vezi sa napadima na novinare koji izveštavaju sa terena, te da je to isto tražilo i Udruženje novinara Kosova.

„Bezbednost svih novinara koji izveštavaju o dešavanjima na Severu Kosova predstavlja ozbiljnu zabrinutost“, saopšiti su RSF i druge organizacije u zajedničkom saopštenju na kraju posete.

Pročitajte još:

Napadnuta novinarska ekipa Klan Kosova; AGK još jednom poziva nadležne da preduzmu mere obezbeđenja novinara

SafeJournalists: Bezbednost novinara i dalje ugrožena tokom izveštavanja sa Severa Kosova

UNS i DNKiM: Međunarodna policija da pronađe napadače na novinare Kallxo-a

Napadnut auto novinara Kallxo-a u Severnoj Mitrovici; AGK osudio napad

Novinar Insajderija: Naš snimatelj napadnut jer je jurio za vozilom koje je prethodno otelo albanskog tinejdžera koji je takođe pretučen

KP potvrdila prijavu o napadu na albanskog snimatelja i učenika, ali ne i otmicu, devet učenika s juga bilo u šetnji na Severu

U Severnoj Mitrovici povređena dva Albanca, od kojih jedan novinarPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.