SafeJournalists: Bezbednost novinara i dalje ugrožena tokom izveštavanja sa Severa Kosova

FOTO: Safe Journalists

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osudila je napade na novinare na Severu 9. i 10. decembra.

Prištinski portal Kallxo javio je 9. decembra da je službeni auto u kojem se nalazila medijska ekipa ovog portala, a dok su izveštavali o situaciji nakon raspoređivanja Kosovske policije u severnom delu Mitrovice, napadnuta tog jutra od strane maskiranih ljudi na raskrsnici u blizini Tehničke škole.

Dan kasnije, prema Udruženju novinara Kosova, drugi napad desio se na barikadi u Rudaru, kada je u blizini novinarskih ekipa RTV Dukađini, T7, ATV, Klan Kosova i KTV bačena, kako su tada naveli, eksplozivna naprava.

Oba ova napada osudilo je Udruženje novinara Kosova, kao i UNS i DNKiM.

Mreža SafeJournalists pridružila se u osudama ovih slučajeva i poziva nadležne organe da garantuju bezbednost novinara, posebno u delikatnim vremenima.

„Štaviše, pozivamo odgovorne institucije da rasvetle sve slučajeve napada na novinare koji se dešavaju na Kosovu, jer svaki nekažnjeni slučaj dovodi do više zločina prema novinarima“, poručili su i dodali da će o slučajevima obavestiti nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Pročitajte još:

UNS i DNKiM: Međunarodna policija da pronađe napadače na novinare Kallxo-a

Napadnut auto novinara Kallxo-a u Severnoj Mitrovici; AGK osudio napad

Novinar Insajderija: Naš snimatelj napadnut jer je jurio za vozilom koje je prethodno otelo albanskog tinejdžera koji je takođe pretučen

KP potvrdila prijavu o napadu na albanskog snimatelja i učenika, ali ne i otmicu, devet učenika s juga bilo u šetnji na Severu

U Severnoj Mitrovici povređena dva Albanca, od kojih jedan novinarPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.