Kozarev: „Ziberaj je srbomrzac, dao na volju svojim najintimnijim i najbolesnijim šovinističkim osećanjima“

Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za KiM
Foto: KoSSev

Teške reči – mogao bi da bude najnoviji opis razmene poruka sa jedne strane dela odlazeće garniture kosovske diplomatije, a sa druge kancelarije koja zvanično sprovodi politiku Srbije na Kosovu i Metohiji. 

“Jetljir Ziberaj je jedan od najvećih srbomrzaca na Kosovu i Metohiji, i današnjim govorom mržnje je samo dao na volju svojim najintimnijim i najbolesnijim šovinističkim osećanjima”, komentar je zamenika direktora Kancelarije za KiM, Dušana Kozareva, u pisanom odgovoru za KoSSev, na izjavu savetnika odlazećeg kosovskog ministra spoljnih poslova da je “Marko Đurić nacionalističko smeće”.

Današnje obeležavanje gradske slave u severnom delu Kosovske Mitrovice, kojoj je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, po svemu sudeći, poslužilo je kao povod za novo podizanje tenzija na relaciji Priština – Beograd.

Zamenik odlazećeg kosovskog ministra spoljnih poslova, Jetljir Ziberaj (Jetlir Zyberaj), komentarišući današnju Đurićevu posetu Severu Kosova, nazvao ga je “nacionalističkim smećem”.

Takve izjave suprotne svrsi za koju je dozvola data samo su jasan pokazatelj međunarodnoj zajednici da je odbijanje takvih poseta s vremena na vreme prikladno i da će se desiti u budućnosti. Naši partneri iz EU uopšte ne treba da vrše pritisak ubuduće za odobravanje poseta jednom srpskom nacionalističkom smeću kao što je Đurić. EU je totalno zatajila i mi ćemo pregledati ovaj izveštaj u smislu koordinacije. U našoj zemlji ovakve stvari neće se tolerisati“, rekao je ranije danas Ziberaj za prištinsku Gazetu Express.

Potvrdivši istinitost ovih navoda, u kraćem telefonskom razgovoru potom za KoSSev, na naše pitanje da li je ovo primeren, odnosno prihvatljiv rečnik za diplomatsku komunikaciju, Ziberaj je kazao:

“Da. On je nacionalističko smeće. Sve što imam da kažem o njemu možete pročitati u mojoj izjavi”.

U pisanom odgovoru za KoSSev, zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev potom je uzvratio navodima da je Ziberaj “srbomrzac”.

“Ziberaj nije izuzetak ili usamljeni pojedinac, on je slika i prilika lažne ‘Republike Kosova’ danas, a najveća životna dostignuća su mu zabrana utakmica juniora KK Poletarac i KK Ras i izložbe umetničkih slika Suzane Stojadinović. Izgleda da će čitava albanska nazovi politička elita na Kosovu i Metohiji morati na kolektivno lečenje i denacifikaciju”, u sličnom tonu, uzvraća Kozarev.

Prema njegovim rečima, Đurić je danas ovako označen, zato što je izjavio da Oliver Ivanović nije bio ratni zločinac, dodavši da “bes koji je izazvala ova izjava ukazuje na to gde treba tražiti naručioce ovog ubistva”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.