Đurić iz Mitrovice: Oliver Ivanović se borio za srpske interese, za to podneo najveću žrtvu, Kurti da povuče reč

„Cela Srbija je zgrožena time što pojedini političari u Prištini nazivaju Olivera Ivanovica ratnim zločincem. Oliver Ivanović nije bio ratni zločinac. Oliver Ivanović je bio jedan od lidera srpskog naroda, koji je predstavljao svoj narod u teškom vremenu, borio se za njegove interese i za to podneo najveću žrtvu koju jedan čovek može da podnese i pozivam ih da se prema njemu i toj žrtvi odnose sa pijetetom i da se ne svrstavaju u plejadu onih koji na monstruozan način zloupotrebljavaju to ubistvo za podgrejavanje etničkih tenzija“, kazao je danas u centru Kosovske Mitrovice, Marko Đurić. Po sopstvenom priznanju, ovo je bila važna poruka koju je trebalo poručiti upravo sa ovog mesta, a od Aljbina Kurtija očekuje da „povuče reč“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je posle dužeg vremena, u Kosovskoj Mitrovici „lepim povodom“. Mitrovčanima čestita slavu Mitrovdan. Došao je da vidi kako kaže, da se ubrza pomoć Republike Srbije Srbima na KiM, podsećajući na, kako kaže, 349 projekata, za koje tvrdi da ih srpska vlada sprovodi na Kosovu.

Tvrdi i da je važno da u razgovoru sa građanima sagleda „šta je to sve što je neophodno da se uradi“, a da se proveri realizacija tekućih projekata – škole i zdravstvene ustanove, „različitih sakralnih objekata“, privredni objekti, naglašavajući da Srbija danas ima više mogućnosti za pomoć opstanku Srba sa KiM.

Za mene je lično uvek praznik kada boravim na Kosovu i Metohiji i ma koliko god da sam umoran kada dolazim od različitih i drugih obaveza, odavde uvek idem odmorniji i svežiji i rešeniji da se zajedno sa drugim ljudima nastavim da borim za prava našeg naroda na KiM i za naše državne interese

Ipak, u očekivanju podizanja prvih optužnica za ubistvo Ivanovića, koje se dogodilo pre skoro dve godine, direktor kancelarije za KiM, govorio je o pritvorenom Marku Rošiću, koji se tereti za umešanost u ubistvo srpskog političara.

Za svedočenje koje je otac pritvorenog Marka Rošića dao ovih dana za portal Kosovo online u kojem je izneo šokantne tvrdnje o navodnoj torturi i primoravanjima da, kako se iz svedočenja zaključuje, lažno optuži srpske organe i Milana Radoičića za slučaj ubistva Olivera Ivanovića, Đurić kaže da to svedočenje treba da čuje „cela naša javnost“.

Istakavši da se radi o izuzetno važnom slučaju, Đurić je rekao:

„Otac Marka Rošića ukazao je na to da je u pritvoru u kojem se Marko Rošić nalazi duže od godinu dana nad njim sprovođena tortura, da je on teran da se izjasni i da okrivi Milana Radoičića i druge srpske predstavnike za učešće u monstruoznim zločinima i smatram da je ovo posao za međunarodne pravosudne instance, da bez odlaganja ispitaju ove navode, provere na koji način je Marko Rošić bio izvrgnut pritiscima. Nedopustivo je da neko bez valjane optužnice bude tako dugo u pritvoru, a još manje dopustivo da bude izložen sistematskoj torturi i pogotovu da bude izložen sistematskoj torturi da da iskaz koji bi okrivio druge Srbe ili bilo koga za činjenje zločina“.

Teška reč 2017.

Ipak, Aljbin Kurti nije jedini političar koji je izneo teške reči na račun ubijenog srpskog političara.

Oliver Ivanović je za Marka Đurića tokom 2017. godine, bio „razbijač srpskog jedinstva“.

„Svaki glas za Olivera Ivanovića i bilo koga ko nije na Srpskoj listi, glas je protiv interesa srpskog naroda i glas za razbijanje srpskog jedinstva u pokrajini i očigledno glas protiv očuvanja organske veze državnih institucija Srbije sa srpskim narodom u pokrajini“, govorio je tri meseca pred ubistvo Olivera Ivanovića Marko Đurić sa nacionalne frekvencije srpskoj javnosti.

„Ponovo se okupljaju oni koji bi da razbiju jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, bila je još jedna u seriji ocena, a nakon što je Pokret slobodnih građana Saše Jankovića tada pružio podršku Oliveru Ivanoviću pred lokalne izbore na Kosovu. „Takvi ljudi, očigledni razbijači srpskog jedinstva, podržavaju Olivera Ivanovića“, govorio je Marko Đurić u ovo vreme 2017.

Slučaj Rošić

Marko Rošić nalazi se u pritvoru zajedno sa Nedeljkom Spasojevićem od 23. novembra od kada je uhapšen u akciji specijalnih jedinica Kosovske policije u severnom delu Kosovske Mitrovice. Prema propisima na Kosovu, osumnjičeno lice ne može biti držano u pritvoru duže od godinu dana bez optužnice, što je rok koji uskoro ističe za Rošića i Spasojevića. Međutim, prema najavama predmetnog tužioca u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, Sulja Hodže, prve optužnice treba očekivati ovog meseca.

S druge strane, u izjavi za portal Kosovo Online, otac Rošića, Nebojša Rošić, optužio je kosovske istražne organe da su podvrgavali Rošića fizičkom maltretiranju kako bi dao lažnu izjavu.

„Tokom višečasovnog ispitivanja jedan od policajaca koji se predstavio kao Besim, rekao mu je: Marko, treba da kažeš da su Milan Radoičić i država Srbija organizovali i učestvovali u ubistvu, a mi ćemo te odmah pustiti. Ukoliko to ne priznaš, bićeš osuđen na kaznu zatvora od pet do deset godina“, kaže Nebojša Rošić.

Podsećamo, u intervjuu za KoSSev, Rošićev advokat, Mahmut Haljimi, rekao je da Rošić nema velike primedbe oko tretmana u zatvoru, na rad ili ponašanje osoblja, ali je tada tražio premeštaj iz pritvora u Gnjilanu u Kosovsku Mitrovicu. Rošić je kratko u aprilu započeo i štrajk glađu, ali mu premeštaj ipak nije odobren.

„Srpska lista čuva mir i stabilnost“

Đurić je takođe komentarisao Kurtijeve navode o tome da ne želi da sarađuje sa Srpskom listom u očekivanju da postane novi kosovski premijer.

„Pojedini albanski političari, danas, na žalost, ponavljaju grešku koju su neki naši političari činili u prošlosti, tražeći sebi lojalne predstavnike druge etničke zajednice. Stvari jednostavno tako ne funkcionišu“, kazao je, dodavši da su se Srbi jasno opredelili za svoje političke predstavnike.

Nema niko pravo da im nameće predstavnike bez obzira što im se ne dopada njihov politički stav, naglasio je Đurić.

Srpska lista je zadobila poverenje zato što ima mandat da zastupa srpske državne i nacionalne interese a ne interese različitih državnih projekata, različitih projekata drugih političkih krugova koji zastupaju interese drugih nacija

On inače misli da je Srpska lista pokazala svoj „odgovoran odnos“ prema očuvanju mira i stabilnosti, te da će nastaviti da se „tako ponaša i ubuduće“.

Ali svakako neće dozvoliti, dodao je Đurić, da „bude gažena“ kao legitimni politički predstavnik i u tome će imati podršku države Srbije.

„Šta god da Srpska lista bude odlučila da radi u narednom periodu, imaće podršku i razumevanje države Srbije zbog toga što mi stojimo uz naš narod na KiM i njegove političke predstavnike i nemojte da mislite da je lako predstavljati zajednicu koja je izložena sistematskim pritiscima druže od dve decenije i čija većina se zapravo još uvek nalazi u progonstvu“, zaključio je Đurić.

„Niko od nas ne želi da podgreva tenzije, da stvara zlu krv i zato smatram da ta tema slobode kretanja ne treba da bude tema uopšte. Naprotiv, smatram da je sramotno i neprihvatljivo da neki ljudu budu sprečavani da putuju, što je ovde u Kosovskoj Mitrovici zabranjivano odigravanje sportskih manifestacija, gostovanje umetnika i želim da verujem da se tako nešto neće dešavati“.

Đurić će posle posete Mitrovici, u Leposaviću kasnije danas otvoriti Dom zdravlja. O samom Mitrovdanu čitajte u posebnoj vesti – Mitrovdan: Da više pazimo na svoju veru, obraz i ono što su nam preci ostavili.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.