Ziberaj: „Marko Đurić je nacionalističko smeće“

Jetljir Ziberaj
Foto: Info-ks

Vest je ažurirana

„Marko Đurić je nacionalističko smeće“, ove reči upotrebio je savetnik odlazećeg ministra spoljnih poslova Kosova, Jetljir Ziberaj (Jetlir Zyberaj), reagujući na današnju posetu direktora Kancelarije za KiM Severu Kosova. Izjavu je preneo deo prištinskih medija, ali je isto potvrdio i za KoSSev, nakon što smo ovog kosovskog zvaničnika pozvali kako bismo proverili istinitost ovakvih navoda.

„Naši partneri iz EU uopšte ne treba da vrše pritisak ubuduće za odobravanje poseta jednom srpskom nacionalističkom smeću kao što je Đurić“, rekao je ranije danas Jetljir Ziberaj za prištinsku Gazetu Express.

Potvrdivši istinitost ovih navoda, u kraćem telefonskom razgovoru potom za KoSSev, na naše pitanje da li je ovo primeren, odnosno prihvatljiv rečnik za diplomatsku komunikaciju, Ziberaj je kazao:

“Da. On je nacionalističko smeće. Sve što imam da kažem o njemu možete pročitati u mojoj izjavi”.

„Jetljir Ziberaj je jedan od najvećih srbomrzaca na Kosovu i Metohiji, i današnjim govorom mržnje je samo dao na volju svojim najintimnijim i najbolesnijim šovinističkim osećanjima”, komentar je zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušana Kozareva, u pisanom odgovoru za KoSSev. O tome čitajte više u:

Kozarev: „Ziberaj je srbomrzac, dao na volju svojim najintimnijim i najbolesnijim šovinističkim osećanjima“

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, posle četiri meseca, danas ponovo boravi na Severu Kosova, gde je prisustvovao obeležavanju gradske slave Mitrovdana, kao i otvaranju Doma zdravlja u Leposaviću.

Tokom dana kosovski mediji bavili su se pitanjem da li je on imao  dozvolu za ulazak na Kosovo, što je upravo Ziberaj potvrdio.

Marko Đurić je zatražio dozvolu u skladu sa Briselskim sporazumom o ulasku na Kosovo. Na osnovu ovog sporazuma dozvoljeno mu je da poseti Severnu Mitrovicu i Leposavić“, rekao je Ziberaj, za prištinsku Gazetu.

Međutim, takođe je dodao i da osuđuje Đurićeve izjave koje su, kako tvrdi, u suprotnosti sa svrhom za koju je dobio dozvolu za posetu, ne precizirajući tačno na koje se izjave odnosi njegova osuda.

„Takve izjave suprotne svrsi za koju je dozvola data samo su jasan pokazatelj međunarodnoj zajednici da je odbijanje takvih poseta s vremena na vreme prikladno i da će se desiti u budućnosti“, kazao je Ziberaj, nakon čega je izneo ocenu o Đuriću.

„EU je totalno zatajila i mi ćemo pregledati ovaj izveštaj u smislu koordinacije“, dodao je, navevši da se „ove stvari neće tolerisati“ na Kosovu.

Đurić je tokom dana takođe odgovarao na pitanje o ulasku na Kosovo.

Podsetio je na to da je često sa svojim kolegama iz srpske vlade, prilikom svojih angažovanja, kako je izjavio, „pružanja humanitarne pomoći“ bio „predmet ometanja“ prilikom poseta Kosovu i Metohiji, ali da se nada da to neće biti slučaj ubuduće.

„Srbija smatra da bez obzira na političke stavove, opredeljenja, stavove o statusu Kosova, ni Srbi ni Albanci ne treba da budu ometani u slobodnom kretanju“, kazao je Đurić.

„Nemam ništa protiv toga da se bilo ko, bez obzira na nacionalnost, slobodno kreće po drugim delovima Srbije i smatram isto tako da je normalna stvar i da ne treba da bude tema i političko pitanje kada neko od zvaničnika iz Beograda dolazi ovde, i ne treba to da bude korišćeno za političke manipulacije koje služe za podgrevanje etničkih tenzija“.

Šta je još izjavio direktor Kancelarije za KiM tokom današnje posete čitajte u:

Đurić iz Mitrovice: Oliver Ivanović se borio za srpske interese, za to podneo najveću žrtvu, Kurti da povuče reč

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.