Kozarev: Kurti poput nacista priprema javnost na nasilnu prekompoziciju Balkana

Kancelarija za KiM

Na najavu Pokreta Samoopredeljenje da će za dan državnosti Albanije 28. novembra, poznat i kao Dan zastave u Tirani, izvesti „Marš za jedinstvo“, reagovao je večeras zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev, uporedivši lidera ovog pokreta Aljbina Kurtija sa „nacistima 30-ih godina prošlog veka“, a njegov pokret okarakterisao je kao „fašistički projekat“.

Parada Кurtijevog Samoopredeljenja u Albaniji, na Dan zastave Albanije, „prst je u oko čitavom miroljubivom svetu i šamar svim pacifistima u demokratskoj Evropi. To će biti parada povampirenja mračne prošlosti…“ – piše Kozarev.

A na šta to Kurti, „korak po korak“, priprema javnost, objašnjava:

„Кurti na ovaj način, po sistemu kuvanja žabe, priprema međunarodnu javnost na nasilnu prekompoziciju Zapadnog Balkana. Svima danas mora biti jasno da zastava Albanije, pod kojom Кurti prima strane diplomate, nije dekorativni predmet, već simbol velikoalbanske ideologije, čiji cilj može biti ostvaren samo ratom i krvoprolićem“.

Kurti koristi, ocenjuje dalje Kozarev, „ravnodušnost i ambivalentnost međunarodnih centara moći i multilateralnih institucija“.

„Oni koji se pitaju da li je najstrašnije stradanje u istoriji sveta bilo moguće izbeći da se delovalo pravovremeno, treba da nauče istorijsku lekciju i izbegnu ponavljanje fatalnih grešaka iz prošlosti“.

Oni koji se pitaju da li je najstrašnije stradanje u istoriji sveta bilo moguće izbeći da
se delovalo pravovremeno, treba da nauče istorijsku lekciju i izbegnu ponavljanje
fatalnih grešaka iz prošlosti

Samoopredeljenje: Marš u Tirani ne najavljuje nacionalno ujedinjenje

Prema onome što su kosovski mediji javili danas, pozivajući se na pismo LVV, marš u Tirani „nije usmeren na najavljivanje bilo kakvog zahteva za nacionalnim ujedinjenjem, već na zahteve za ekonomskim i političkim promenama“.

Tu „razliku“ objasnili su ovako:

„Albanci nemaju luksuz da 28. novembar vide samo kao praznik. 28. novembar je neispunjeni projekat. Tog dana se obeležava Deklaracija nezavisnosti za ujedinjenu i prosperitetnu Albaniju, za koju su nacionalni heroji dali sve. Ali Albanija danas nije uspešna, Albanci nisu ujedinjeni. Stoga je 28. novembra živi projekat koji poziva na društvene, ekonomske i političke promene, na veću sigurnost i na društveni napredak“.

Šta kažu Statut i Program Samoopredeljenja?

U delu teksta statuta Samoopredeljenja koje je dostupno na njihovoj veb prezentaciji navodi se: „Samoopredeljenje ima za cilj suvereno Kosovo, odnosno Kosovo koje ima kontrolu nad svojim prirodnim resursima i uživa pravo da poseduje samostalnu vojnu silu, kao i pravo na ujedinjenje sa Albanijom. Samoopredeljenje ima za cilj suvereno Kosovo, gde suverenitet potiče iz volje ljudi koji uživaju pravo na samoopredeljenje i spolja, tako da je narod slobodan i nesmetano organizuje društveni, politički i ekonomski život u skladu sa njihovim potrebama i interesovanjima“.

U tački 5 Programa Samoopredeljenja se kaže da je Samoopredeljenje „posvećeno ustavnoj definiciji Kosova kao državi Albanaca i svih građana Kosova“, dok se u tački 7 Programa kaže: „Umesto da izrazi volju albanskog naroda za nacionalnim jedinstvom, Ustav Kosova to negira. Samoopredeljenje smatra da član 1.1 i 1.3 Ustava Republike Kosovo koji su na snazi suprotstavljaju se jedno drugom. Obavezujemo se na uklanjanje člana 1.3. koji zabranjuje pravo Kosovu da se pridruži drugoj državi, naime Albaniji“.

Samoopredeljenje je pobedilo na poslednjim kosovskim izborima, a za njegovog lidera Aljbina Kurtija očekuje se da uskoro postane mandatar za sastav nove vlade u Prištini.

Teške reči

Već drugi dan traje nova serija razmene teških optužbi sa jedne strane upravo između Kozareva i dela kosovskih zvaničnika. Nakon što je juče zamenik odlazećeg kosovskog ministra spoljnih poslova, Jetljir Ziberaj (Jetlir Zyberaj), direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića nazvao „nacionalističko smeće”, posle njegove posete Kosovskoj Mitrovici, Kozarev je odgovorio da će „čitava albanska nazovi politička elita na Kosovu i Metohiji morati na kolektivno lečenje i denacifikaciju“, a samog Ziberaja nazvao je „jednim od najvećih srbomrzaca“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.