Samoopredeljenje: „Marš za jedinstvo“ u Tirani 28. novembra

samoopredeljenje tirana
FOTO: Samoopredeljenje Tirana, „Albansko proleće počinje sa Kosova“

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Pokret Samoopredeljenje u Albaniji izvešće svoj prvi marš. „Marš za jedinstvo“ organizuje LVV u Tirani i održaće se 28. novembra, na Dan nezavisnosti.

Kako se saznaje iz saopštenja LVV, ovaj marš nije usmeren na najavljivanje bilo kakvog zahteva za nacionalnim ujedinjenjem, već je usmeren na zahteve za ekonomskim i političkim promenama.

„Albanci nemaju luksuz da 28. novembar vide samo kao praznik. 28. novembar je neispunjeni projekat. Tog dana se obeležava Deklaracija nezavisnosti za ujedinjenu i prosperitetnu Albaniju, za koju su nacionalni heroji dali sve. Ali Albanija danas nije uspešna, Albanci nisu ujedinjeni. Stoga je 28. novembra živi projekat koji poziva na društvene, ekonomske i političke promene, na veću sigurnost i na društveni napredak“, piše u saopštenju.

KoSSev: „Ovi ciljevi traže da se ide konkretnim integracionim koracima između Albanije i Kosova. Ova integracija će kvalitativno podići demokratiju, ojačaće formiranje države i značajno će popraviti položaj autohtonih Albanaca u drugim zemljama i onih koji žive u rasejanju“, takođe stoji u saopštenju.

Marš će početi od centra prestonice do spomenika Ademu Jašariju.

“28. novembra, centar Pokreta Samoopredeljenje u Albaniji poziva sve građane da učestvuju u maršu u Tirani, u 12 sati, od spomenika Đerđu Kastriotu Skenderbegu do spomenika Ademu Jašariju. Nacionalni heroji su počašćeni ne samo cvećem i ceremonijama, nego kada istinski idemo putem koji su oni asfaltirali. Šetaćemo ulicama prestonice da ujedinimo ciljeve i volju, ljude i srca, protiv ekstremnih nepravdi i nejednakosti, tražimo konkretne korake za nacionalnu integraciju za razvoj i pravdu, za jedinstvo za napredak i bezbednost, za emancipaciju “, stoji u saopštenju.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.