Kosovsko ministarstvo odbrane demantuje: Navodi o intervenciji KBS na Severu neistiniti

KBS
Foto: Kallxo

Navodi da KBS priprema vojne trupe za intervenciju na Severu Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost, oglasilo se večeras kosovsko ministarstvo odbrane.

Kako su naveli, ovo ministarstvo reagovalo je javno povodom „svih lažnih vesti, zlonamerne propagande, dezinformacija i tendencioznih i neistinitih natpisa koji se šire među građanima na severu Kosova“.

Ujedno su poručili da su se takvi navodi našli i u pojedinim medijima, kao i da oni imaju za cilj da predstave situaciju nebezbednom za građane iz srpske zajednice.

Naveli su i da KBS obavlja svoje dužnosti i nadležnosti u skladu sa odredbama kosovskog ustava i važećih zakona i u potpunoj koordinaciji sa drugim organima i KFOR-om.

„KBS je profesionalna i multietnička organizacija, formirana i razvijena u potpunoj sardnji, koordinaciji i podršci NATO-a i SAD-a i drugih članica NATO-a i partnera“, poručili su u saopštenju.

Reakcija KBS-a stiže samo dan nakon što su pojedini beogradski mediji pisali o „planu za okupaciju Severa“.

Sa naslovom „OPERACIJA SEVER: Iza upada ROSU i KBS krije se PLAN ZA OKUPACIJU I SEVERNOG DELA KOSOVA I METOHIJE!“ izvestile su juče ujutru Večernje Novosti, naznačivši da je „dovođenje do zuba naoružanih specijalaca na Jarinje i Brnjak samo generalna proba Prištine za otimanje cele teritorije Kosova, ali i opipavanje kako će reagovati Srbija i međunarodna zajednica“.

„Sva dešavanja na Jarinju i Brnjaku, dovođenje takozvane vojske Kosova i skidanje srpskih tablica, samo su svojevrsna generalna proba Prištine za otimanje severa Kosova“, javio je ovaj medij.

Nepotvrđeni navodi o „intervenciji“ i „upadu“ KBS-a na Sever Kosova, mogli su se videti ovih dana i na društvenim mrežama.

Podsetimo, kosovske institucije demantovale su u poslednjih par dana više vesti srpskih medija.

Kosovska policija demantovala je juče navode medija da su policijski službenici u blizini Brnjaka pretukli trojicu Srba, a dan ranije i navode lokalnog medija da su službenici specijalnih snaga pokušali na Brnjaku da na silu izvuku Srbina iz automobila sa KM registarskim tablicama.

Policija je ujedno reagovala 22. septembra, kada je demantovala navode beogradskih medija da su među pripadnicima Specijalnih jedinica prisutni i članovi KBS-a.

Podsetimo, u toku je peti dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Barikade na smenu održavaju zaposleni u pojedinim institucijama, uz organizaciju i podršku čelnika Srpske liste i funkcionera, a podržava ih i predsednik Aleksandar Vučić. Na barikadama su od ponedeljka raspoređene i specijalne policijske snage Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.