Kurtijeva vlada od septembra javnim funkcionerima po 50, službenicima po 100€, studentima u novembru 100€, socijala udvostručena za mesec dana

kosovska vlada sednica
FOTO: EkonomiaOnline

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Kosovski premijer Aljbin Kurti u subotu je na konferenciji za novinare predstavio novi finansijski paket kojim je rekao da Vlada pokušava da pomogne građanima da se lakše suoče sa inflacijom. On je najavio da će od septembra javnim zvančnicima biti isplaćivano po 50 evra, dok će za radnike javnih preduzeća biti jednokratna isplata od 100 evra.

Od septembra se očekuje i subvencionisanje struje za sve one koji štede. Račun će biti subvencionisan dva puta, za mesece u kojima će građani trošiti manje nego u istim mesecima prošle godine.

Premijer Kurti je takođe rekao da će porodice primaoci socijalne pomoći biti podržane udvostručenim iznosom za mesec dana.

Takođe se obavezao da će podržati preduzeća koja povećavaju plate radnicima „subvencionisanjem 50 odsto povećanja plata za radnike, maksimalno 100 evra za prva tri meseca“.

U novembru se očekuje dodela po 100 evra studentima.

„Za paket za suzbijanje inflacije izdvojićemo oko 150 miliona evra“, rekao je Kurti.

Radnici javnog sektora već nedelju dana štrajkuju. Tražili su dodatnih 100 evra mesečno do usvajanja i stupanja na snagu Zakona o platama.

Ministar Murati je kritikovao opštinski nivo što krajem meseca, nakon što su neki od njih stupili u štrajk, nije dostavio platne liste radnika. On je rekao da je „zbog teške ekonomske situacije“ moguće nastaviti sa zabranjenim platama, ali je upozorio da će se oni koji su zabranili dostavljanje spiskova radnika, suočiti sa zakonom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.