Medija centru vraćen dron nakon plaćanja kazne od 25 evra

Inspektor organa „Civilnog vazduhoplovstva Kosova“ doneo je danas odluku da je ekipa Medija centra neovlašćeno koristila dron 25. marta u Gračanici, izrekavši novčanu kaznu u iznosu od 50 evra, odnosno pola iznosa za uplaćivanje u roku od 15 dana.

Kako je javio Medija centar, mala bespilotna letelica je vraćena danas novinarskoj ekipi, koja je platila iznos sa umanjenjem od 50%, to jest 25 evra.

Policija Kosova oduzela im je dron dok su snimali proteste prošle nedelje uz obrazloženje da nisu imali „odobrenje i registraciju“ i da će slučaj predati organu Civilnog vazduhoplovstva Kosova.

Tada se direktor Medija centra u Čaglavici Budimir Ničić obratio ovoj agenciji i dobio pisani odgovor da za taj tip drona zapravo nije ni bila potrebna registracija, niti odobrenje, a što je od početka tvrdio.

Međutim, promenilo se potom.

“Mislim da je u pitanju spasavanje obraza Policije Kosova, jer ne znam kako da drugačije razumem ovu situaciju. Prvo vam kažu da ne treba registracija, niti odobrenje, pa kad to objavite javno, kao što smo uradili pre nedelju dana, onda ispada da treba i registracija i odobrenje da biste mogli da koristite dron. S obzirom da nam je dron potreban, jer privodimo kraju snimanje jednog dokumentarca, danas sam platio 25 evra i preuzeo dron, jer nemam vremena da možda i 10 godina isterujem pravdu po sudovima ”, naveo je Ničić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.