Put istine Milene Popović: Od nepostojećih do sve ozbiljnijih pretnji

FOTO: KoSSev
FOTO: KoSSev

„Kako smo od toga da mu niko pretio, došli do toga da je dobijao sve ozbiljnije pretnje? Čekamo da oni čiji je to posao, urade ono što treba i da pred lice pravde stanu svi – i ubice i nalogodavci, a i oni koji su svih ovih godina muljali, lagali i okoristili se o njega mrtvog“, poručila je sestra ubijenog Olivera Ivanovića.

Uoči njegovog današnjeg četvrtog nedočekanog rođendana, Nataša Ilić, sve ove godine još uvek nerazjašnjene smrti svog brata – opisuje kao „tumaranja tamnim vilajetom“.

A u tom „tamnom vilajetu“, trenutno najaktuelnija vest je iskaz Bobana Bogdanovića – bliskog prijatelja žrtve i bivšeg pripadnika Belivukovog klana Aleksandra Gligorijevića Pukea, o tome šta je nesuđeni „capo di tutti capi“ svom prijatelju kazao pre nego je likvidiran i masakriran u proleće 2020 – da je navodno ubica Olivera Ivanovića – Ljubomir Lainović, naručilac Zvonko Veselinović i organizator Milan Radoičić.

Supruga pozvala tužilaštvo „da ne bude fikus“

Svedočenje koje je u utorak objavio KRIK, povuklo je niz reakcija. MUP i Aleksandar Vulin, te predsednik Srbije diskreditovali su ovu izjavu. Opozicija je pozvala na hapšenje navodnih egzekutora. Kao i sestra Nataša, i brat ubijenog Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović, očekuje kompletno razjašnjenje ubistva.

Ivanovićeva supruga pozvala je tužilaštvo da ne bude „nemi posmatrač i da ne žmuri na Bogdanovićeve iskaze“. Premda članica Srpske napredne stranke, narodna poslanica iste – Milena Popović se tako pridružila stavu opozicije u vezi sa sudbinom istrage ubistva njenog supruga.

„Dosta ste bili u ulozi fikusa i nemo posmatrali šta se u kriminogenim krugovima oko vas dešava. Da li ste vi sprega kriminala i uticajnih pojedinaca ili ste institucija koja se bori da očisti državu od kriminala? Pokažite konačno šta ste, da i mi znamo“, navela je u pisanoj izjavi za medije koju prenosi KRIK.

Popović je navela da ju je iznenadilo ime navodnog ubice pošto za njega nikada nije čula, ali da se jedno ime poklapa sa njenim saznanjima.

„Jedno ime se poklapa iz Bogdanovićeve priče i onog što sam znala od Olivera i onoga što sam saznala posle njegovog ubistva. To ime je Milan Radoičić“, kazala je Popović.

Navela je da je Radoičić čovek kog je Oliver označio kao nosioca moćne kriminalne strukture na severu Kosova i dodala da je „Oliverovo delovanje upravo bilo usmereno ka razbijanju i čišćenju te strukture“.

„Među njima je vladalo otvoreno neprijateljstvo i to se nije tajilo. Ime Milana Radoičića uvek je s teskobom pominjano u našoj kući, naročito kada je Oliver počeo da prima sve ozbiljnije pretnje. Nemojte se zavaravati, možda o tome Oliver više ne može da posvedoči, ali tu sam ja“, navela je Popović sada.

Godinama svedočila suprotno „braneći samo istinu“

29. juna prošle godine poslanica Milena Popović napustila je skupštinu Srbije u kojoj je za govornicom predsednik njene stranke i države predstavljao izveštaj o Kosovu i Metohiji, odakle je i ona. Na balkonu je bio Milan Radoičić.

Kazala je tada da nije htela sa potonjim da boravi u istoj prostoriji.

Međutim, njih dvoje usnimljeni su da su, najmanje jednom, boravili na istom mestu i to na mnogo bližoj razdaljini nego što je to bilo u skupštinskoj sali.

Dugo najavljivani istorijski govor Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici 9. septembra 2018, zajedno su na manje od dva metra udaljenosti, pomno pratili upravo – Milena Popović i Milan Radoičić, pola godine nakon ubistva njenog supruga.

U brojnim intervjuima za ove četiri godine, Popović je više puta navodila da se sa osumnjičenim za ubistvo svog supruga (prema kosovskom tužilaštvu) ne samo nije susretala, već ga nije ni poznavala, niti je sa Oliverom o njemu ikad pričala.

Međutim, i tada je davala kontradiktorne izjave. Od toga da se ime Milana Radoičića u njihovoj kući nije nikada spominjalo, do toga je od Olivera saznala da je isti „neka vrsta moći na Severu“ i da se „pitao za određene stvari“.

Umela je da kaže i da je njen suprug na Tviteru često spominjao baš Milana Radoičića, što inače nije tačno, ali bi takođe kazala i da navodno Oliver Ivanović nije znao ni kako Radoičić izgleda dok bi tvrdila da su bili „politički protivnici“.

Istovremeno, često bi na pitanja o Milanu Radoičiću odgovarala da se njen suprug „borio protiv kriminala“, o kojem bi inače dodala da ne zna ništa, da bi pri istim intervjuima ponavljala kako je uvek bila obaveštena o svemu i kako sve zna, više od bilo koga drugog.

Posebno bi u nekim gostovanjima kritički prozivala Radu Trajković zbog njenih upornih navoda o kriminogenoj ulozi Milana Radoičića, odgovarajući da on nije pretio Ivanoviću.

„Nikada nije imao pretnje od Milana Radoičića (…) Nikada nije izgovorio da mu preti Milan Radoičić, niti da očekuje da mu se od njega nešto desi. (…)“ – kazala je tako u jednom od više pojavljivanja kod Milomira Marića na TV Happy.

„Mislim da istina nije nijedna. Nijedna od verzija nije istinita“, takođe je istom prilikom odgovorila koji scenario je tačan o smrti svog supruga – da su Olivera navodno likvidirali „uticajni Srbi“ sa spominjanjem Milana Radoičića, odnosno Albanci koji su iskoristili srpsko-srpski sukob.

Više puta iznela je i sumnje i na EULEX, sa pitanjem – a šta ako je EULEX odgovoran u kontekstu smrti svog supruga, povezujući sa onim što je preživeo tokom utamničenja i potom suđenja.

„Nije tačno da je Oliver znao da će biti ubijen i da je tražio zaštitu, a da je nije dobio (…) Nije se osećao ugroženo a odbio je obezbeđenje…“, ono što je u jednom od gostovanja u Hit tvitu na Pinku kazala, takođe više puta je umela da ponovi.

Tada je tvrdila da je bila na svim sastancima svog supruga sa Aleksandrom Vučićem, i ostalima u Beogradu, sem na prvom i da nisu tačni navodi Saše Jankovića, izrečeni u vanrednom obraćanju javnosti 2018., da je upravo na sastanku sa Vučićem, tri dana pred ubistvo i prethodno u BIA-i, prijavio imena osoba koje su mu pretile.

„Oliveru nikada niko nije pretio“ ponovila je isto i na TV N1, kada je potvrdno odgovorila na podsetnik novinarke da su mu zapaljeni automobil i kancelarije.

To za nju nisu bile „direktne pretnje“ već „politika na Kosovu“, ali je i tada iznela suprotne navode u odnosu na ono što je na drugim mestima govorila – da Oliveru niko nije pretio.

Baš je pretnje prijavio „onome kome to treba“, kazala je u istoj emisiji.

Pobivši tako deo svojih navoda, potvrdila je da je Oliver Ivanović čak na tri adrese prijavio i imena osoba koje su mu navodno pretile, ali je odbila da im izgovori imena, kao što nije htela ni da otkrije odgovor koji je ipak dobila.

„Zna onaj koji treba da zna“ i „nijedne sekunde nije doživeo pretnju“, poručila je tad.

Ipak, svi intervjui Milene Popović, osim kontradiktornosti sopstvenih izjava harmonični su u jednom – načinu na koji govori o vlasti, posebno predsedniku Aleksandru Vučiću i Marku Đuriću, odnosno o opoziciji, te navodima o tome kako ona stoji jedino uz istinu koja uvek pronađe svoj put i da ima samo jedan cilj – da se otkriju ubice Olivera Ivanovića.

U nastavku objavljujemo delić njenih ranijih svedočenja, sa TV Pink, TV Happy i N1.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.