Kosovska vlada: Srpska vojska nije reaktivirala radar na Kopaoniku, to je teritorija Republike Kosovo

Kosovska vlada obavestila je sinoć javnost da radar srpske vojske na Kopaoniku, koji je 1999. bio bombardovan, nije reaktiviran, a nakon što je potvrdu dobila od KFOR-a. Ona je demantovala napise pojedinih kosovskih medija od prošle nedelje koji su se pozvali na izjave eksperata za bezbednost NVO "Centar za bezbednosne studije" da je ovaj radar ponovo u funkciji, te da Srbija sa dometom radara od 400 km u potpunosti "kontroliše Kosovo i Mediteran". Iz kosovske vlade navode i da je KFOR taj koji na ovom delu planine Kopaonik "vrši redovne inspekcije", ali i da se mesto Kopaonika gde se nalazio radar Vojske Srbije "nalazi unutar Republike Kosovo". Radar se nalazi na Pančićevom vrhu.

"Neovlašćeni letovi", ili aktiviranje PVO-a unutar zone vazdušne bezbednosti, "dolazi pod udar vojne akcije KFOR-a, uključujući upotrebu sile"

U Kumanovskom sporazumu se pitanje radara pominje u dve tačke.

U jednoj od tačaka se navodi da će se "svi sistemi protivvazdušne odbrane, radari, rakete zemlja-vazduh i vazduhoplovi strana uzdržati od ciljanja, praćenja ili drugog radarskog osvetljavanja vazduhoplova" KFOR-a koji lete u vazdušnom prostoru Kosova, ili vazdušnoj zoni bezbednosti.

U drugoj tački se navodi i da do dana stupanja na snagu sporazuma + 3 dana, "svi vazduhoplovi, radari, rakete zemlja-vazduh (uključujući i ručne protivvazdušne sisteme) i sva protiv-avionska artiljerijska oruđa" na Kosovu biće povučeni na druge lokacije u Srbiji, izvan vazdušne zone bezbednosti od 25 km.

Takođe, u sporazumu se ističe da kršenje ovih i drugih odredbi, kao i "neovlašćeni letovi, ili aktiviranje integrisanog sistema PVO SRJ unutar zone vazdušne bezbednosti," dolazi "pod udar vojne akcije" KFOR-a, "uključujući i upotrebu nužne sile."

"Vlada Republike Kosovo obaveštava da nije reaktiviran radar srpske vojske, koji je bio instaliran pre rata na planini Kopaonik, koji je bio bombardovan od NATO-a tokom vazdušnih napada 1999 godine. Vlada Kosova je zvanično kontaktirala sa KFOR-om od koga je dobila zvaničnu potvrdu o ovom pitanju. U okviru svojih ovlašćenja, KFOR vrši redovne inspekcije na lokaciji srušenog radara, radi provere njegovog stanja," navela je kosovska vlada u saopštenju za javnost.

Uništeni radar srpske vojske nije reaktiviran, niti je postavljen novi na tom mestu. Štaviše, prema potvrdi KFOR-a, aktiviranje takvih radara je strogo zabranjeno po Kumanovskom sporazumu iz 1999. godine," dalje tvrde iz Prištine.

Kosovska vlada se istovremeno zahvalila KFOR-u na "međusobnoj saradnji" i izrazila "svoje visoko poštovanje" za doprinos ove vojne organizacije u očuvanju bezbednosti u, kako navodi "našoj zemlji".

"Vlada Kosova daje ovo obaveštenje da opovrgne najnovije  vesti u pojedinim medijima, koji se pozivaju  na izjave NVO 'Centar za bezbednosne studije' da je Srbija reaktivirala vojni radar na planini Kopaonik, unutar Republike Kosovo," zaključila je kosovska vlada.

Sa srpske strane se još niko nije ovim povodom zvanično oglašavao, kao ni Vojska Srbije. Vojni radar se nalazio na Pančićevom vrhu u okviru telekomunikacionog centra, ali je bombardovan 1999. godine.Slike su sa sajta http://www.mycity-military.com/, snimljene nakon bombardovanja ovog radara na Pančićevom vrhu.

Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.