Kristofer Kolman novi zamenik šefa UNMIK-a

Generalni sekretar Ban Ki Mun imenovao je juče Amerikanca Kristofera Kolmana (Christopher Coleman) za zamenika šefa UNMIK-a, saopšteno je iz Ujedinjenih nacija. Kolman na ovu dužnost stupa nakon Dženifer Braš, takođe iz SAD-a. Svi, osim prvog zamenika po uspostavljanju ove misije 1999, bili su iz SAD-a. 

I dok su se šefovi UNMIK-a od 1999. godine smenjivali iz nekoliko zemalja, sa različitim profesionalnim biografijama, njihovi zamenici su, sa izuzetkom prvog zamenika, Toma Keningsa, koji je poreklom iz Nemačke, uvek bili Amerikanci, od kojih su do sada svi, sa izuzetkom generala američke vojske, Stivena Šuka i sada – Kolmana, bili diplomate američkog Stejt departmenta.

Kolman ima više od 20 godina iskustva rada u Ujedinjenim nacijama, uključujući i rad u odeljenju za politička pitanja, mirovnim operacijama, kao i izvršnoj kancelariji generalnog sekretara. Od 2013. godine radio je kao zamenik direktora programa Afrika II odeljenja za političke poslove, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Kolman stiže na Kosovo u vreme potpune marginalizacije ove misije, u šestoj godini nakon unilateralnog proglašenja nezavisnosti srpske južne pokrajine. Upravo su zamenicima misije, poznavaoci odnosa unutar UNMIK-a, pripisivali aktivnosti koje bi dovele do zatvaranja ove misije.

 

Uloga UNMIK-a je od leta 2008. godine, od kada je ova misija “rekonfigurisana”, a nekoliko meseci posle unilateralnog proglašenje nezavisnosti Kosova – u potpunosti marginalizovana na terenu i od tada se uglavnom svodi na pripremu redovnih kvartalnih izveštaja o situaciji na Kosovu koji se šalju u Savet bezbednosti, a poslednji je podnet prošle nedelje.

Uprkos zvaničnim demantijima, tokom godina dolazilo je do neslaganja između kancelarije UNMIK-a u Mitrovici i štaba u Prištini u vezi sa načinom viđenja i rešavanja situacije na Severu, kao i uloge UNMIK-a u tome. Kancelarija UNMIK-a u Mitrovici, kao i opštinske administrativne kancelarije pod supervizijom UNMIK-a u severnim opštinama, poslednjih godina su bile izložene jakom pritisku da izgube uticaj koji su imale na Severu Kosova, što se u međuvremenu i dogodilo. Iako misija UNMIK-a i dalje formalno postoji na osnovu važeće rezolucije 1244 i formalno deluje kao statusno neutralna misija, proces “rekonfiguracije”, to jest, drastičnog smanjenja broja osoblja UNMIK-a, mnogi su tada na terenu razumeli kao de fakto priznanje proglašenja nezavisnosti Kosova, tim pre što su u međuvremenu počele da deluju i druge misije, poput Međunarodne civilne kancelarije, osnovane prema neprihvaćenom Ahtisarijevom planu, a potom i EULEX-a. Trenutno, na Kosovu radi oko nekoliko stotina lokalnog i međunarodnog civilnog osoblja, od čega je najveći broj obezbeđenje i tehničko osoblje, dok je u regionu Mitrovice ostalo da radi njih oko četrdesetak. 


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.