Kosovska vlada odustala od dodatnih taksi za uvoz voća, povrća i kukuruza. Mere i dalje važe za 7 proizvoda

Sednica Vlade Kosova
Sednica Vlade Kosova, ilustracija

Izvor: Lajmi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vlada Kosova donela je odluku o povlačenju carinskih taksi od 30 odsto za uvoz voća, povrća i kukuruza. Vest je za Radio Slobodna Evropa potvrdio zamenik ministra trgovine i industrije Vlade Kosova, Fadilj Arifi. Međutim, prema njegovim rečima, mera će se i dalje primenjivati na 7 proizvoda.

„Te mere i dalje važe za paradajz, papriku, jabuke, kruške, šljive, maline i grožđe. Odluka je doneta juče (u utorak). Ministarstvo je zatražilo od Vlade da izmeni i dopuni odluku. Mi smo uklonili mere za druge proizvode, dok su mere za proizvode za koje se nastavljaju – privremene. Ove mere je tada odobrila vlada,“ rekao je Arifi.

Pročitajte još:

Dodatna taksa za uvoz voća i povrća na Kosovo. Beograd traži reakciju, Makedonija preispitivanje odluke

Prema njegovim rečima, do promene odluke došlo je nakon „različitih pritisaka“, a prema analizi, dodao je, važno je da mere važe za proizvode koje je pomenuo.

O prvim merama, prema njegovim rečima, Kosovo je odlučilo na osnovu analize tržišta.

I ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Srbije, Rasim Ljajić, potvrdio je da je Priština povukla mere za porez od 30 posto.

„Pozdravljamo ovu odluku i očekujemo da se druge mere uklone što je pre moguće,“ rekao je Ljajić.

Ovu poruku je uputio posle sastanka u Beogradu sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirkom Šarovićem i ministrom poljoprivrede i šumarstva Makedonije, Ljupčetom Nikolovskim.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.