Priština od Brisela dobila „produžetke“, šta to znači?

Portparolka EK Maja Kocijančič kaže da EU očekuje da se svi postignuti dogovori, a posebno oni o Zajednici srpskih opština i energetici, primene bez odlaganja. Ona je dodala da rad na ZSO „zahteva vreme“.

„Kosovo je dalo mandat Upravljačkom timu da izradi nacrt statuta Zajednice, odnosno Asocijacije. Taj rad je u toku i zahtevaće vreme,“ rekla je Kocijančič za Tanjug.

Desetak dana pred istek roka, koji su vlasti u Prištini dobile da izrade nacrt statuta i tako počnu sa primenom dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, u EU kažu da očekuju da se ”svi dogovori” postignuti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine ”primene bez odlaganja”.

„To se posebno odnosi na dogovore o Zajednici/Asocijaciji srpskih opština i energetici,“ kaže portparolka šefice EU diplomatije, Maja Kocijančič.

Na pitanje Tanjuga da li EU kao posrednik u razgovorima Beograda i Prištine ima informacije dokle se stiglo sa izradom statuta ZSO, koji bi trebalo da bude završen do 4. avgusta, Kocijančič kaže da je ”rad u toku i da zahteva vreme”.

„EU je u bliskom kontaktu sa obe strane kada je reč o svim potrebnim koracima za primenu ovih, ali i svih drugih dogovora postignutih u dijalogu,“ kaže Kocijančič.

Ranije je na pitanje kako će EU reagovati ako se u datom vremenskom roku ne ispuni dogovoreno i ne dođe do usvajanja statuta ZSO, Kocijančič odgovorila da ne želi da se bavi spekulacijama ”o radu koji je u toku”.

„Ne želim da ulazim u spekulacije o tome da li će to doneti rezultate ili ne, jer mi očekujemo rezultate. I to je vrlo jasno. Primena dogovora je hitno potrebna,“ naglasila je portparolka.

Da EU očekuje da se dogovor o Zajednici srpskih opština u potpunosti primeni bez odlaganja izjavio je i komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han.

„Dogovor predviđa da se nacrt statuta Asocijacije, odnosno Zajednice izradi za četiri meseca od početka rada na nacrtu. Kosovski premijer dao je mandat Upravljačkom timu da počne rad na nacrtu 4. aprila što znači rok do 4. avgusta,“ naveo je Han sredinom maja u intervjuu Tanjugu.

Ni Johanes Han nije tada odgovorio na pitanje Tanjuga šta će biti ukoliko se zacrtani rok za izradu statuta ZSO „probije“, te – da li će takav čin obesmisliti ceo tok dijaloga.

Pročitajte još:

 Nacrt statuta Zajednice biće finalizovan 4. avgusta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.