Kosovska vlada potvrdila: Sutra u Briselu i Tači i Mustafa

Kosovski predsednik Hašim Tači i premijer, Isa Mustafa predvodiće prištinsku delegaciju na sutrašnjim razgovorima sa Beogradom u Briselu, potvrđeno je iz kosovske vlade. Delegaciju zvaničnog Beograda predstavljaće, kako je ranije potvrdio premijer Srbije, Aleksandar Vučić, upravo on i predsednik Srbije, Tomislav Nikolić. Predsednik Srbije boravio je u Briselu i 2013. godine. Za sada nema detalja o kojim će se konkretno temama razgovarati.

"Premijer Mustafa je u neprestanoj koordinaciji sa predsednikom Tačijem u vezi sa učešćem u predstojećem sastanku u Briselu," rekao je portparol kosovske vlade i ministar socijalnog staranja, Abran Abraši, za Kljan Kosovo.

Da će beogradsku delegaciju predstavljati takođe Premijer i Predsednik, juče je potvrdio Premijer Srbije, navodeći da je namera da u Briselu "razgovaramo o miru", da veruje da će razgovori biti uspešni, te i da će Beograd uložiti "mnogo truda i rada da bi obezbedio ekonomski sigurnu budućnost za građane u Srbiji".

"Ti razgovori neće biti nimalo jednostavni, ni laki, jer su naše pozicije potpuno udaljene. Oni polaze s pozicije da je Kosovo nezavisna država, a mi da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije, ali ono što mora da bude zaključak svih nas je da ne bi trebalo da bude upotrebe oružja, a ovog puta su to učinili Albanci," kazao je, takođe.

Razgovore na najvišem političkom nivou zakazala je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini, posle najnovijih tenzija na relaciji Beograd-Priština, a nakon boravka specijalnih jedinica Kosovske policije na Severu Kosova, kako bi sprečile dolazak voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu – koje su, prema nepodeljenoj oceni svih strana – najviše od kada je započeo briselski dijalog.​

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.