"Musljijuu se sviđa Ćosjina ideja razmene teritorija: Preševo da se zauvek ujedini sa Kosovom"

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Redžep Ćosja insistira na svom predlogu za razmenu teritorija između Kosova i Srbije – Sever Kosova dati u zamenu za Preševsku dolinu u korist države Kosovo. Ovaj predlog pozdravio je predsednik Nacionalnog veća za Preševo, Medveđu i Bujanovac, Jonuz Musljiju, koji je rekao da je predlog akademika Ćosje prihvatljiv.

On je u nedelju za list "Epoka e re" rekao da je Preševska dolina deo Kosova, koji je, prema njegovim rečima, posle Drugog svetskog aneksiran od strane nekadašnje Jugoslavije bez volje građana Kosova.

Pročitajte još:

Ćosja: Severno Kosovo da se da Srbiji za Preševo, Kosovo i Albanija da se ujedine

"Predlog akademika Redžepa Ćosje je prihvatljiv. Njegova izjava ukazuje da treba da razumemo da Kosovo ne može da kontroliše ni sever, ni Preševsku dolinu. Preševska dolina je u veoma ozbiljnoj situaciji u kojoj sama međunarodna zajednica priznaje da su najdiskriminisaniji ljudi u Evropi Albanci Preševske doline, koji nemaju nikakva prava, dok kosovski Srbi imaju sva prava. Mi smo uvek tražili reciprocitet, ili da, na osnovu referenduma, Albanci Preševske doline izraze svoj stav. Tako da mislim da će ovo biti godina izazova. Zato što ne možemo dalje nastaviti sa izjavom povuci se da ne pukne, ali Preševo bi trebalo zauvek da se ujedini sa domovinom, sa Kosovom," rekao je Musliju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.