Kosovska vlada održala elektronsku sednicu o eksproprijaciji zemljišta u ZP i Leposaviću

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

U istom danu kada je Evropska unija izrazila zabrinutost zbog toga što kosovske vlasti na eksproprisanoj parceli od 80 ha u Drenu i Lešku izvode radove, apelujući na Prištinu da poštuje zakonitost procesa eksproprijacije, kosovska vlada je na današnjoj sednici donela dve nove odluke koje se upravo tiču eksproprijacije u opštinama Leposavić i Zubin Potok.

Naime, kako je saopšteno iz kabineta kosovskog premijera, kosovska vlada je na današnjem elektronskom sastanku usvojila:

1. Rešenje kojim se ovlašćuje Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da izvrši pripremne radove za utvrđivanje potencijalne podobnosti jedne ili više parcela nepokretnosti za realizaciju „Infrastrukturnih projekata od javnog interesa“ u katastarskim zonama Dren i Lešak, kao i

2. Odluku o daljem razmatranju zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti od javnog interesa, koja je neophodna za realizaciju „Infrastrukturnih projekata od javnog interesa u katastarskim zonama: Velji Breg, Šaljska Bistrica, Dren, Lešak i Košutovo, opština Leposavić i katastarskim zonama Brnjaku, Zubinom Potoku, Banju i Gornjem Jasenoviku.

Odluke o eksproprijaciji zemljišta na Severu, upravo u opštinama Zubin Potok i Leposavić donošene su u više navrata protekle godine.

Što se tiče Zubinog Potoka, zemlja je eksproprisana na najmanje četiri lokacije: Donji Jasenovik, Velji Breg, Padine i Brnjak, dok se u leposavićkoj opštini eksproprisano zemljište nalazi u Košutovu, Šaljskoj Bistrici, Jasenoviku, Drenu i Lešku.

Inače, na osnovu dostupnog teksta o današnjom odlukama vlade, naselje Velji Breg pogrešno je pripojeno opštini Leposavić.

Odluku o eksproprijaciji zemljišta u Drenu i Lešku, koja se prethodnih dana našla u žiži javnosti na Kosovu, ali i šire, kosovska vlada donela je 16. januara.

Petnaest dana nakon donošenja ove odluke, juče su prvi bageri, koje su obezbeđivali pripadnici Kosovske policije, otpočeli radove na proširenju puta koja vodi do eksproprisanog zemljišta, a na licu mesta okupili su se građani kako bi izrazili protest. Radovi su danas nakon zahteva, kako meštana tako i predsednika PO opštine Leposavić Zorana Todića, obustavljeni, kako je jutros potvrdio sam Todić.

Danas se povodom radova oglasila i Evropska unija na Kosovu, poručivši da ih trenutne aktivnosti na toj lokaciji brinu.

Napomenuli su da kosovski zakon nalaže određeni period konsultacija i otvara prostor građanima za potencijalne žalbe.

Sredinom decembra 2022. takođe je eksproprisana zemlja u ovoj opštini, odnosno Šaljskoj Bistrici ali i u Jasenoviku u opštini Zubin Potok.

I 19. avgusta prošle godine kosovska vlada donela je odluku da ekspropriše parcele u obe opštine, uključujući i parcele u Donjem Jasenoviku i Brnjaku.

U septembru 2022. je navodno sada bivša zamenica bivšeg gradonačelnika Latinka Perović, obavestila odbornike SO Zubin Potok da je opštinska uprava tada „dobila papir“ iz Prištine u kojem se navodi da se planira eksproprijacija zemljišta i oduzimanje objekata u vlasništvu građana u delovima sela Velji Breg, Padine i Brnjak.

Zajedničko u svim ovim odlukama jeste to da kosovska vlada jednoobrazno naglašava da se radi o „infrastrukturnim projektima od javnog interesa“, premda ne precizirajući i koji su to projekti. Međutim, više meštana lokalnih izvora svedočilo da je makar deo novoizgrađenih baza specijalne policije podignut na otuđenom zemljištu.

Prema saznanjima KoSSev portala, više porodica u ovoj opštini u međuvremenu je podnelo tužbu za utvrđivanje zakonitosti o eksproprijaciji.

Povezane vesti:

EU zabrinuta zbog radova u LP, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava

Todić: Radovi se danas ne izvode, policija i dalje tu kao i meštani; SL uputila protestno pismo međunarodnim predstavnicima

Todić o radovima u LP: Nikoga nisu obavestili, samo su došli i krenuli da rade; Traži se hitna obustava

Na eksproprisanom zemljištu u Leposaviću gradi se stanica pogranične policije, meštani protestuju, traži se prekid radova

Šta se valja iza 80ha leposavićkog brda?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.