Kosovska vlada: O otvaranju prelaza posle 1. juna, nakon analize mera treće faze

Vlada Kosova

Uprkos tome što je situacija u vezi sa pandemijom Covid-19 obećavajuća, o otvaranju prelaza odlučivaće se tek nakon 1. juna, tj. početka treće faze ublažavanja mera i nakon sprovedene analize o primeni istih, potvrdio je večeras za KoSSev portparol kosovske vlade, Perparim Krueziu (Përparim Kryeziu).

„Odluka o otvaranju granica biće doneta nakon što bude započeta primena faze tri ublažavanja mera i nakon analize ove faze, što će se dogoditi nakon prvog juna“, rekao je Krueziu.

Krueziu, međutim, nije mogao da precizira kada bi ovakva odluka mogla biti doneta, s obzirom na to da se ne zna kada će biti sprovedena analiza primenjenih mera u fazi tri.

„Ne možemo danas da predvidimo kada će do toga doći zato što još uvek nije otpočela treća faza“.

On, međutim, podseća, da je danas urađena epidemiološka analiza „faze dva“, čija je primena započeta 18. maja, te ne isključuje mogućnost ponavljanja istog obrazca za treću fazu, tj. da se analiza sprovede sedam dana nakon primene treće faze koja predviđena za 2. jun.

Potvrdio je ujedno da kosovska vlada razgovara o ovom pitanju sa predstavnicima u regionu, ali i podseća da će konačna odluka o otvaranju prelaza biti doneta nakon procene situacije u vezi sa pandemijom na Kosovu.

Istovremeno Krueziu, međutim, večeras nije imao informaciju o tome kakva će pravila od 1. juna važiti za one koji se vrate na Kosovo, odnosno da li će pravila o sedmodnevnom karantinu biti i dalje na snazi.

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, danas je najavio zatvaranje karantin zone u Prištini do kraja meseca, gde su svi oni koji su ulazili na Kosovo bili smeštani, prvo na 14, a od nedavno na sedam dana.

Kako je potom prištinska Koha prenela, Vitia je ujedno saopštio da će se o otvaranju prelaza odlučivati na kraju ove faze ublažavanja mera ili na početku sledeće.

„Razgovarali smo, ali još uvek nismo doneli odluku, još uvek analiziramo epidemiološku situaciju. Otvaranje granica ne zavisi samo od nas, već i od drugih zemalja, bilo u regionu ili šire. Naravno nekoliko dana pre donošenja odluke obavestićemo građane“, rekao je Vitia, preneo je ovaj medij.

Konkretnih informacija o otvaranju prelaza nema ni iz Beograda. Vlada Srbije je na prošlonedeljnoj sednici odlučila da usvoji predlog Кriznog štaba o otvaranju graničnih prelaza i slobodnom ulasku svih ljudi u Srbiju, bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije. U saopštenju, međutim, nije precizirano da li se odluka odnosi i na administrativne prelaze ka teritoriji KiM iako je prethodno Krizni štab uputio preporuku Vladi za njihovo otvaranje.

Podsetimo, kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, održao je danas konferenciju za štampu, nakon analize mera iz druge faze, gde je najavio uvođenje novih blažih mera od ovog četvrtka, tj. pre početka treće faze. Među njima je mogućnost kretanja građana čak 16 časova dnevno – od 05:00 do 21:00.

Osim toga, najavljeno je i otvaranje verskih objekata za isti dan, kao i zatvaranje karantin zone do kraja meseca.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.