Vitia: Od četvrtka 16 sati slobodnog kretanja, otvaraju se verski objekti

Vitia
FOTO: Koha

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, najavio je danas da će se od četvrtka primenjivati novi režim kretanja, prema kojem će građanima biti dozvoljeno kretanje čak 16 sati dnevno – od 05:00 do 21:00, prenose prištinski mediji. Na snazi do daljnjeg ostaje noćni policijski čas. 

Na današnjoj konferenciji za novinare, Vitia je govorio o novom ublažavanju mera, a nakon analize situacije u vezi sa pandemijom, za koje je rekao da su na dobrom putu.

„Juče smo imali prvi put nula slučajeva od 13. marta, i ovo je zajednički uspeh. Obavljeno je preko 13.000 testova jer rizik još nije prošao i nastavićemo sa testiranjem. Virus se može menjati i prilagoditi. U početku smo imali teže mere, ali sada smo počeli sa fazama normalizacije. Pre nedelju dana smo uveli drugu fazu, posle razgovora koje smo prošle nedelje imali, kao i rezultata o kojima smo se dobro informisali. Nadamo se novim merama ublažavanja.

S obzirom na to da je u toku primena faze 2, prema pređašnjem planu, u kojoj su građani od 18. maja dobili dodatnih sat vremena i imali ukupno četiri za kretanje, sada je raspored promenjen.

Samo par sati nakon što je predsednik Islamske zajednice na Kosovu, Naima Trnava, danas najavio mogućnost da će se džamija otvoriti za tri dana, Vitia je na današnjoj konferenciji takođe najavio otvaranje verskih objekata za četvrtak.

Vitia je ujedno najavio da će do kraja meseca biti zatvorena i karantin zona koja se nalazi u Studentskom centru u Prištini, a gde se smeštaju građani koji su došli iz inostranstva.

„Treća faza predviđa nove mere koje će osloboditi ekonomiju“, poručio je Vitia, uz naznaku da je važno da se sa prelaskom na novu fazu poveća građanska odgovornost.

Podsetimo, kosovsko ministarstvo zdravlja odlučilo je da započne proces ublažavanja mera u borbi protiv pandemije koronavirusa kroz tri faze.

Prva faza započeta je 1. maja, dok je 18. započeta druga, dok je treća faza ublažavanja mera bila najavljena za 2. jun do naredne odluke.

Ovom fazom predviđena je normalizacija gradskog i međugradskog transporta, početak rada taksista, gastronomija, održavanje ispita na visokoobrazovnim institucijama, testa mature i dostignuća (mala matura), otvaranje bioskopa, otvaranje pozorišta i selektivno omogućavanje održavanja sportskih aktivnosti

Asocijacija kosovskih opština, kako je nedavno pisala prištinska Koha, zatražila je da se preispitaju mere u skladu sa situacijom, koju ocenjuju pozitivnom i da se u skladu sa tim skrati druga faza ublažavanja mera u borbi protiv COVID-19.

I dalje nema informacija o otvaranju prelaza – pitanju koje pogotovu građane srpske nacionalnosti najviše interesuje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.