Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Na Severu Kosova u poslednja 24 sata, nije zabeležen nijedan slučaj obolelih od Covid-19. Takođe, nije bilo izlečenih, ni preminulih, saopšteno je danas iz Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica. Do sada je u srpskim sredinama na Kosovu od Covid-19 ukupno obolelo 116 osoba, 105 lica je izlečeno, a 10 je preminulo.

Gde li je još taj jedan oboleli koji se ne uklapa niti tamo niti ovamo.

Danas počinje isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve građane koji su se prijavili telefonom ili preko sajta idp.trezor.gov.rs. Dnevno će se uplaćivati novac na račune oko pola miliona građana, a tom dinamikom očekuje se da će do 1. ili 2. juna biti završene sve isplate za one koji su se prijavili za pomoć.

Sada mi je posebno milo što neće imati priliku da me etiketiraju sa “onaj koji se prijavio za pomoć” ova odvratna vlast sa još odvratnijom medijskom pratnjom u njihovoj službi. 

Republički zavod za statistiku saopštio je da je u Srbiji od januara do aprila ove godine rođeno 19.166 dece, što je u odnosu na isti period prošle godine, kada je rođeno 19.384 dece, manje 218 dece, odnosno 1,1 odsto. Od januara do aprila, a to je jednim delom bio i period proglašenog vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, umrlo je 34.642 osoba, a u odnosu na isti period prošle godine, kada je broj umrlih bio 35.654, ove godine je zabeležen pad broja umrlih za 1.012, odnosno za 2,8 odsto. Prema podacima RZS u periodu od januara do aprila ove godine broj umrlih je za 15.474 veći od broja živorođenih. U istom periodu prošle godine bilo je 16.270 više umrlih osoba nego živorođenih.

“Normalno” je to. Vlast koja je izborila procenat rasta BDP-a najviši u Evropi, koja će se posle pandemije ekonomski oporaviti najbrže na svetu i koja se najuspešnije borila protiv korone zabeležila je i napredak u stopi prirodnog priraštaja. I sve to pred izbore? Ne mogu ni da zamislim u čemu ćemo još sve do izbora da pobedimo i u čemu ćemo već biti naj. Mislim ova naša vlast.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.