Kosovska vlada nakon usvajanja rezolucije albanskog parlamenta protiv izveštaja Dika Martija raspravlja o tome kako da nadzire Specijalni sud

FOTO: Parlament Albanije
FOTO: Parlament Albanije

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran; sinoćno izdanje)

Dva dana nakon usvajanja u Parlamentu Albanije, Vlada Kosova je pozdravila Rezoluciju u vezi sa izveštajem Dika Martija, koji je bio polazna osnova za formiranje Specijalnog suda. Stručnjaci za pravna pitanja ocenili su da uticaj ovakvih odluka ne predstavlja posledicu po Sud.

Rezoluciju koju je usvojio Parlament Albanije povodom izveštaja Dika Martija, kosovske institucije ne vide iz istih perspektiva. Predsednica Vjosa Osmani je rekla da se za ovu Rezoluciju ne može očekivati posebno pozdravljanje, a ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) izjavila je u subotu da pozdravlja ovakve razgovore.

Osmani je na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednikom Albanije Iljirom (Ilir) Metom u petak rekla da je usvojenom Rezolucijom zakonodavna vlast izrazila ono što je do danas rečeno: to da rat OVK niko ne može da poništi.

„Svakodnevno ste slušali o našem potvrđivanju čistoće našeg oslobodilačkog rata i ne možete očekivati posebno pozdravljanje za taj poseban dan jer je naš stav o čistoti oslobodilačkog rata Kosova svakodnevan, on je u svakoj našoj akciji, u svakom našem radu“, rekla je predsednica.

Usvajanje ove Rezolucije je, prema rečima predsednika Albanije Iljira Mete, „veoma važno i veoma pozitivno“.

A ministarka pravde Aljbulena Hadžiju je kazala da Vlada „pozdravlja svaku diskusiju u vezi sa ovim“.

„Naravno da nam je važno da se poštuju prava naših građana koji se tamo drže“, rekla je ona.

Međutim, Hadžiju nije ni potvrdila, ni demantovala to da u vezi sa ovim pitanjima postoji razlika u mišljenjima između institucija.

„Ostavljam vama da pronađete razlike ako ih ima. Verujem da svaka od institucija Republike Kosovo zna svoje odgovornosti i nadležnosti“, rekla je ona.

Ministarka pravde je rekla da je još rano govoriti o uticaju koji ova Rezolucija može da ima, dodajući da se razgovara o pronalaženju rešenja kako da se nadgleda rad Suda. Pitanje sudskog nadzora je spomenuto nakon zabrinutosti koje su izneli čelnici institucija na Kosovu u vezi sa kršenjem ljudskih prava optuženih.

„Garantujem vam da smo u razgovorima sa institucijama u Republici Kosovo za rešavanje ovog pitanja. Zato što je bez presedana to da institucija, kao što je Specijalni sud, nema nikakav mehanizam kojim se nadgleda njegov rad“, rekla je Hadžiju.

Zakonodavci u Albaniji usvojili su pre dva dana rezoluciju kojom su od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope zatražili da razmotri Rezoluciju kojom se odobrava izveštaj švajcarskog senatora Dika Martija, što je bio povod za formiranje Specijalnog suda.

Međutim, stručnjaci za pravna pitanja kažu da ova Rezolucija ne proizvodi nikakav efekat po rad Specijalnog suda.

Medina Kadiu, istraživačica na Kosovskom institutu za pravosuđe, rekla je da Rezolucija Skupštine Albanije protiv Martijevog izveštaja može samo da utiče na njen kredibilitet.

„Isto sa političke i diplomatske tačke gledišta može da utiče na osporavanje verodostojnosti izveštaja koji je odobrila Generalna skupština, ali sa pravne tačke gledišta ne proizvodi nikakve posledice. Ova Rezolucija nema apsolutno nikakav uticaj na rad komora specijalizovanih veća i Kancelarije specijalizovanog tužioca i na sudske procese koji se tamo odvijaju“, rekla je ona za „Kosovapress“.

U međuvremenu, direktor Nevladine organizacije „Čohu“, Arton Demhasaj, kazao je da ukidanje Specijalnog suda, iako to nije rešenje, može da učini samo Skupština Kosova.

„Ceo uticaj ove Rezolucije ili moguće rezolucije o kojoj se može glasati u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope je samo to da se kroz monstruozne tvrdnje izveštaja Dika Martija podesi imidž Kosova, Albanije ili Albanaca uopšte. Inače, u pogledu rada suda ili optužnica, nema apsolutno nikakve veze i to ne može ni na koji način da utiče“, rekao je Demhasaj za „Kosovapress“.

Sednicu Skupštine Albanije, na kojoj je usvojena Rezolucija u vezi sa izveštajem Dika Martija, pratile su rasprave i optužbe između vlasti i opozicije.

Premijer Albanije Edi Rama okrivio je Demokratsku partiju koja je, prema njegovim rečima, za vreme vođstva bivšeg premijera Saljija Beriše glasala za ovaj izveštaj u Savetu Evrope. Rezolucijom Skupštine Albanije, između ostalog, traži se od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da preispita Rezoluciju kojom se odobrava izveštaj švajcarskog senatora Dika Martija i podignute optužbe koje ocenjuje kao „nepotkrepljene, nedokazane i neosnovan u dokazima i činjenicama“.

Bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasnićiju, Saljihu Mustafi, Redžepu Seljimiju i Pjetru Šalji trenutno se sudi u Hagu za ratne zločine.

Bivši predsednik Tači, kao i drugi bivši pripadnici OVK, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, koji se nalaze u haškom pritvoru, tereti optužnica u kojoj se navodi da je „najmanje između marta 1998. i septembra 1998. 1999. počinio ratne zločine, protivzakonito ili proizvoljno hapšenje i zatvaranje, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubijanje i za zločine protiv čovečnosti, zatvaranje, druga nehumana dela, mučenje, protivpravno ubijanje, prisilan nestanak lica i progon“.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići, koji su u pritvoru od novembra 2020. godine, izjasnili su se da nisu krivi još od prvih ročišta.

Zbog ometanja pravde i zastrašivanja svedoka, na četiri i po godine zatvora osuđeni su čelnici Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj.

Hadžiju za Specijalni sud: Oni koji su pritiskali ruke poslanicima kada je osnovan trebalo bi da odgovaraju

Skupština Albanije usvojila rezoluciju koja odbacuje izveštaj Dika Martija

Kurtijev savetnik: OVK je imala arhivu, moramo da iznesemo istinu o ratu


KoSSev: Govor albanskog premijera Edija Rama o rezoluciji protiv izveštaja Dika Martija, odnosno, „o neosnovanosti tvrdnji o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji“, pogledajte ovdePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.