Skupština Albanije usvojila rezoluciju koja odbacuje izveštaj Dika Martija

FOTO: Radio Slobodna Evropa

Izvor: Albanian Post (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; sinoćno izdanje)

Skupština Republike Albanije izglasala je u četvrtak, 21. jula, Nacrt rezolucije o neosnovanim tvrdnjama o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji.

Rezolucija je usvojena sa 125 glasova ZA, čime je obeležen spoj glasova vladajuće većine i opozicije.

Nacrt rezolucije je prvobitno podnela Socijalistička partija protiv izveštaja Dika Martija pod naslovom „Nehumano postupanje prema ljudima i trgovina organima na Kosovu“.

Na osnovu ovog izveštaja, optužnice su podignute protiv bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji se mesecima u Hagu suočavaju sa optužnicama.

Ispitujući izveštaj, prateći logičan tok, u izglasanom dokumentu takođe se dodaje da su sve tvrdnje koje je Dik Marti izneo u izveštaju „nepotkrepljene, nedokazane i da nisu zasnovane na dokazima i činjenicama“.

„Shodno tome, kao takve treba da budu priznate i od strane svih međunarodnih institucija. U tu svrhu predlažemo ovu ‘Rezoluciju o neosnovanosti tvrdnji za ilegalnu trgovinu ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji’“.

Rezolucija će u septembru biti dostavljena Savetu Evrope, od kojeg se traži da se distancira od optužbi koje nisu dokazane međunarodnim istragama jer 11 godina nakon izrade izveštaja nije dokazana nijedna od tvrdnji koje je navedena.

Od Parlamentarne skupštine SE se kroz dokument traži i da sačini naknadni izveštaj i razmotri rezoluciju.

Od albanske vlade se takođe traži da ostane u potpunosti posvećena pružanju pomoći pravdi i utvrđivanju odgovornosti za sve zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

U nacrtu rezolucije ponavlja se poziv svim zainteresovanima da sarađuju sa Međunarodnim mehanizmom za obavljanje preostalih funkcija krivičnih sudova u okviru njegove nadležnosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.