Kurtijev savetnik: OVK je imala arhivu, moramo da iznesemo istinu o ratu

FOTO: Klan Kosova

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Savetnik premijera Aljbina Kurtija za pitanje ratnih kategorija Aziz Bici izjavio je da je OVK imala arhivu i da ona i dalje postoji.

On kaže da je svaki komandant operativnih područja vodio arhivu.

Bici smatra da su sadašnji spiskovi veterana prenaduvani, a kaže da zna konkretne slučajeve o tome.

„Najviše ne mogu da se složim sa naduvanim spiskovima, a to je da ne da nisu ni dotakli fizički rad, a kamoli oružje“, izjavio je on na RTV Dukađini.

On je takođe govorio i o predlogu premijera Kurtija o novom zakonu o verifikaciji ratnih veterana, koji, prema njegovim rečima, ima za cilj da se pronađe istina o ratu.

„Nećemo povećavati kriterijume, ali ćemo pronaći istinu. Živi smo, znamo kako je i šta je bilo, otkrićemo istinu o ratu”.

Bici tvrdi da poznaje konkretne slučajeve kada su neki ljudi odbili da obavljaju neke poslove koje je zahtevala OVK, poput otvaranja bunkera, nadzora ili stražarenja, a sada su, kako kaže, stavljeni na spiskove veterana.

KoSSev: Više puta u javnosti najviši prištinski zvaničnici isticali da ne postoje arhive OVK

Od kada je pre skoro godinu dana u Briselu dogovoreno otvaranje arhiva, ova tema postala je dominantna u kosovskoj javnosti. Iako opozicija i vlast na Kosovu imaju različita gledanja, dok jedni osuđuju kako su dogovorom izjednačeni „dželat i žrtva“, odnosno, „hegemonističke srpske snage“ sa „oslobodilačkom vojskom Kosova“, a vlast to demantuje i navodi da je dogovor u interesu Kosova, i jedni i drugi su naglašavali da „arhive OVK ne postoje“ i da je Kosovo „čisto“. U međuvremenu je sam Lajčak kazao i da posebnog dogovora o arhivama nema, već da se o tome i ranije razgovaralo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.