Kosovska vlada dodelila 4.5 miliona evra za kupovinu dronova

Kosovska vlada na današnjoj sednici dodelila je kosovskom Ministarstvu odbrane 4.5 miliona evra za kupovinu dronova.

Kosovski ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati rekao je da su ova sredstva izdvojena iz Programa ekonomskog oporavka.

„Iznos od 4,5 miliona evra, dodeljena sredstva koja se izdvajaju iz Programa ekonomskog oporavka, kategorije izdataka, subvencija i transfera, preneće se Ministarstvu odbrane u kategoriji kapitalnih izdataka u potprogramu Kosovskih snaga bezbednosti u projektu naoružani sistemi na zahtev Ministarstva odbrane“, precizirao je Murati.

Osim nabavke dronova, Kosovo je, kako su prethodne nedelje izvestili mediji, potpisalo ugovor sa Turskom o kupovini 14 vojnih vozila oklopljenih oružjem.

Državna novinska agencija Anadolu takođe je tada saopštila da će prvi izvoz turskih oklopnih vozila tipa „Vuran“, proizvedenih u saradnji sa odbrambenim firmama u Turskoj, stići na Kosovo.

Ranije danas iz američke ambasade u Prištini saopštili su, da je američka vojna komanda u Evropi donirala Kosovskim bezbednosnim snagama modernu opremu vrednu 190.000 dolara.

Vest o kupovini ovih vozila naišla je na osudu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića koji je kazao da će o tome da priča sa „turskim prijateljima“.

Danas je reagovala i portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova, Marija Zaharova, koja je „optužila Nemačku za snadbevanje Kosova oružjem“.

Ona je, kako prenosi Sputnjik, „ukazala na kontradiktorne akcije Nemačke na Kosovu: dok MIP te zemlje upozorava da se više stotina hiljada jedinica lakog oružja nalazi u rukama privatnih lica, nemački proizvođači oružja isporučuju tamo velike partije naoružanja“.

Podsetila je i na to da je u medijima „procurilo“ pismo proizvođača naoružanja „Hekler i Koh“ i Federalnog saveta bezbednosti Nemačke o planovima da se Kosovu isporuči još jedna partija automatskog oružja u vrednosti od preko pola miliona evra.

I konstatovala da je u pitanju „još jedna“ – što znači da ovo nije prva (isporuka oružja)“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.