Tači: U bliskoj budućnosti živećemo u zajedničkoj državi Kosovo – Albanija

tači albanija
FOTO: Kosovapress

„U bliskoj budućnosti, zajedno ćemo živeti u jednoj zajedničkoj državi Kosovo-Albanija“, poručio je danas kosovski predsednik Hašim Tači iz Albanije, prenosi Kosovapress. Tači je ujedno ponovio i svoje „životno obećanje“ o pripajanju Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu. Ipak, obe ideje kosovskog predsednika u suprotnosti su sa Ustavom Kosova na snazi. 

„Vi ste bili zajedno u ratnim rovovima i zajedno ćemo živeti na slobodi, i zajedno ćemo živeti u bliskoj budućnosti u jednoj zajedničkoj državi Kosovo-Albanija. Budite sigurni da je veoma lako ostvarenje sna da imamo jedan bezgranični prostor između Kosova i Albanije, nego što je bio izazov udaljenja Srbije sa Kosova i ovo će se desiti“, izjavio je Tači u današnjem obraćanju građanima Hasa u Albaniji, navodi Kosovapress.

Tači je i ovom prilikom ponovio svoje viđenje ideje „korekcije granica“, za koju je naveo da je njegovo „životno obećanje i zalaganje“, a to je pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu.

Poručio je da su „Albanci nepravedno podeljeni, i da treba da se ujedine“. Rekao je da je došao trenutak da se pametno radi, što podrazumeva „uklanjanje graničnih tačaka“ koje su, kako je Tači naveo, „nepravedno nametnute“, prenosi Kosovapress.

Međutim, izjave o pripajanju Preševske doline, kao i zajedničkoj državi Kosovo – Albanija, u suprotnosti su sa odredbama vrhovnog pravnog akta Kosova.

Naime, u prvom članu kosovskog ustava stoji da „Republika Kosovo nema nikakve teritorijalne zahteve prema bilo kojoj državi ili delu države, niti će tražiti ujedinjenje sa bilo kojom državom ili delom države“.

Kako bi kosovski predsednik uspeo da realizuje ideje o „zajedničkoj državi“ i „pripajanju“ na zakonit način, neophodna je promena ove ustavne odredbe.

Kosovska skupština ima 120 poslanika, od čega je 20 poslaničkih mesta rezervisano za predstavnike nevećinskih zajednica, od čega deset za poslanike iz redova srpske zajednice.

Član 65 stav 2  predviđa da „Skupština Kosova na osnovu dve trećine glasova svih poslanika menja Ustav, uključujući i dve trećine (2/3) svih poslanika koji zauzimaju mesta rezervisana i zagarantovana za predstavnike zajednica koje nisu većina na Kosovu“.

Iz ovoga proizilazi, da Tačijeve ideje nije moguće sprovesti, a da se time ne prekrši kosovski ustav, bez podrške poslanika iz redova srpske zajednice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.