Kosovska diplomatija podržava promociju Kosova u filmskoj industriji

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova u svojim naporima da širi pozitivan imidž Kosova, sada podržava i razvoj filmske industrije u kojoj se Kosovo promoviše kao atraktivna lokacija za strane filmske režisere. Takođe, sada već najpoznatiji kosovski film "Shok" nedavno nominovan za Oskara i rađen u kosovsko-britanskoj koprodukciji, poslednje dve noći se prikazuje na jednom od najgledanijih francuskih kanala "Canal +".

Na Kosovu je osnovana i organizacija "Kosovo Film Commission" koja ima za cilj da "promoviše kosovsku državu kao atraktivnu zemlju za strane režisere", navodi kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, a njen direktor je pisac Ag Apolon. 

Amerikanci: Shok zaslužuje Oskara

Film koji može biti među najboljim nominovanim kratkometražnim filmovima od strane "Academy Awards" i koji bi trebalo da se kući vrati trofejom "Oscar" – ovako je kosovski film "Shok" procenio američki kritičar Ty Bru u članku objavljenom u online verziji mreže novina "The Journal" – "Examiner.com".

"Ideja je rođena kao potreba da se lokacije na Kosovu predstave kao mesta pogodna za snimanje, da se pomognu i promovišu kosovski kinematografski proizvodi, kao i da se privuku kinematografske međunarodne produkcije," rekao je Apolon.

"Kosovo je pogodna lokacija kao mesto snimanja, a kosovski filmski stvaraoci imaju potencijal da sarađuju sa međunarodnim filmskim produkcijama," navelo je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.