Vučić sa Bridlavom: KFOR ima ključnu ulogu u zaštiti Srba na KiM-u

KFOR ima ključnu ulogu u zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji kao garant njihove bezbednosti, ocenio je Premijer Srbije Aleksandar Vučić. On se danas u Beogradu sastao sa vrhovnim komandantom NATO-a u Evropi, generalom Filipom M. Bridlavom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju, tokom sastanka sa Bridlavom izrazio nadu da će saradnja Vojske Srbije sa NATO-om, u okviru programa Partnerstvo za mir, biti unapređena – a u cilju dalje izgradnje "kapaciteta za doprinos međunarodnom miru i stabilnosti".

On je takođe, kako se dalje navodi, izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa KFOR-om.  

Bridlav je, sa druge strane, istakao da će KFOR i ubuduće "odgovorno ispunjavati svoje obaveze u očuvanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji".

On se zahvalio Vučiću "na naporima koje ulaže kako bi se u regionu Zapadnog Balkana očuvala stabilnost" i naveo da postoji "mnogo mogućnosti za unapređenje saradnje NATO-a sa Vojskom Srbije".

Vrhovni komandant NATO-a u Evropi boravio je juče i prekjuče u Prištini, gde se, osim sa komandantom KFOR-a general-majorom Luiđijem Guljelmom Miljetom, sastao i sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, premijerom Isom Mustafom, pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga, sa ambasadorima zemalja čiji vojnici čine misiju KFOR-a, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice: EU-a, UNMIK-a, OEBS-a i EULEX-a. Iz Jahjaginog i Mustafinog kabineta saopšteno je da su sa Bridlavom razgovarali o transformaciji KBS-a u vojsku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.