Vučić: 11 godina neistina, laži, nerada i neispunjavanja onoga što su potpisali, ne samo strane, već i EU

Danas je 11 godina od usvajanja Briselskog sporazuma. 11 godina u kojima se Srbija razvijala i napredovala brže nego drugi, ali 11 godina brutalnih neistina, laži, terora laži koje su nad nama provodili i Priština i EU zajedno, kazao je sa Peštera srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Na ovoj je visoravni danas održana redovna vojna vežba srpske vojske pod nazivom „Vihor 2024“.

Na njoj su učestvovale kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage. Prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje Vojska Srbije izvodi. Na izvođenju ovih vežbi brojne su državne zvanice, među njima i srpski predsednik. Ujedno, po prvi put, ovakvoj je vojnoj vežbi prisustvovao i komandat NATO misije na Kosovu – Kfor, turski general, Ozgan Ulutaš.

To je Vučiću bilo od posebne važnosti, naročito zbog skorašnjih, kako je rekao, laži u zapadnim medijima.

„Pošto smo se naslušali brojnih laži u zapadnim medijima, mislim da je veoma važno što je komandant KFOR danas ovde. Imamo korektnu profesionalnu saradnju i to na dnevnom nivou, tako ćemo i nastaviti. To je dobro i u interesu dveju strana. To su vojnici koji svoju profesiju obavljaju profesionalno, a ovo što rade političari njihovi – to je druga stvar, to je bezobrazluk i barabluk posebne vrste“.

A kada je već kod političara, osvrnuo se na pre 11 godina potpisan sporazum u Briselu i na ono što je iz njega sve do sada proisteklo.

Dok je sa jedne strane za proteklih 11 godina Srbija napredovala, sa druge se nad njom provodile neistine i laži, kako je kazao, od strane Prištine i Evropske unije.

„Danas je 11 godina od usvajanja Briselskog sporazuma. 11 godina u kojima se Srbija razvijala i napredovala brže nego drugi, ali 11 godina brutalnih neistina, laži, terora laži koje su nad nama provodili i Priština i EU zajedno“, kazao je.

Ono što je i suština ovog sporazuma, podsetio je, nije sprovedeno, a to je Zajednica srpskih opština.

„11 godina gde suština Briselskog sporazuma nije sprovedena a to je ZSO. 11 godina svakodnevnih besmislica, izmišljanja razloga i traženja krivice u Srbima i Srbiji. 11 godina pravdanja, nerada i neispunjavanja svega što su potpisali, ne samo Beograd i Priština, već i Evropska unija. Da vam kažu 11 meseci, pa ni 11 nedelja nije malo. Ovo je 11 godina, brutalnih laži“.

Posle svega i tog perioda, kaže, pita se – kakvo poverenje uopšte i može da se gradi.

Tu se osvrnuo na prethodna tri dana, izveštaje o navodnom zadržavanju autobusa sa Kosova na granicama u Srbiji, privođenja, odnosno na to što je na to reagovao „svet“.

Poručuje im „sram vas bilo“.

„Ma nema ko nije u svetu reagovao da kaže – zadržali ste 4 autobusa. Nisu zadržani nikakvi autobusi, već na ispitivanju zadržano nekoliko lica i svi su pušteno. Ali su na to svi reagovali, SAD, Nemci, EULEX – svi. Sram vas bilo sve zajedno“, naveo je.

A to kaže jer se broji već 10. mesec, koliko traje zabrana uvoza robe iz Srbije na Kosovo. Zašto se na to i na sve ostalo ćuti?

„10 meseci, 300 dana traje blokada robe iz Srbije na Kosovo. Na to ćutite. I kada pretuku Stefanovića u Zubinom Potoku niko ne izdaje saopštenje. Vi slikate, vi. EULEX slika. Uhapse ranjenog Sofronijevića za rušenje ustavnog poretka, niko ništa. Obrenovića držaste u pritvoru, ne možete da ga pustite jer je izubijan i to ne sme da se vidi i nijedno saopštenje. Sram vas bilo lažovi jedni“.

Nije optimističan da će se, kako je kazao, taj licemerni, dvolični i odvratni pristup prema slobodarskoj zemlji kao što je Srbija ikada promeniti pa kaže da će Srbi ipak morati sa tim da se pomire.

„Neće se to promeniti, a to vidim i po Rezoluciji u UN i po odnosu u Savetu Evrope“, poručio je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.