Na 11. godišnjicu Briselskog: Najkraća politička analiza ikada

FOTO: KoSSev

Piše: Miodrag Marinković

Postoji legenda da je Ernest Hemingvej iz opklade napisao najkraċu priču na svetu, 6 reči u koje je sažeo sve osnovne elemente koje jedna priča mora da ima: likove, zaplet, razvoj, klimaks… Ona glasi: “Na prodaju. Dečije cipele. Nikada nošene“.

Govori se i da niko nikada nije uspeo da nadmaši Hemingveja i sa manje reči kreira toliko emotivnog naboja i narativne dvosmislenosti. Niko do autora prve tačke Prvog Sporazuma o normalizaciji odnosa 2013. godine. Tačka kaže: “Postojaċe Zajednica srpskih opština”.

To je u stvari najkraċa bajka ikada napisana. Možda je nepravda ne odati priznanje autorima na ovoj genijalnoj iluziji, opseni, ako ih veċ ne možemo pohvaliti za političku umešnost u njenoj realizaciji. I nije to jedina bajka.

Srpska lista je 2013. imala izborni slogan „Za više Srbije na Kosovu“. Burleska sa samo 5 reči.

Međunarodni zvaničnici već neko vreme pričaju bajke da će „Pristina imati posledice zbog nekonstruktivnog ponašanja“.

Aljbin Kurti pripoveda „da nema ništa protiv običnih građana iz srpske zajednice“, a Aleksandar Vučić je autor mita o tablicama “Nema predaje, (KM ostaje)”.

Dakle, 11 godina živimo drame, slušamo epove i verujemo u bajke. I ne zna se ko je bolji pripovedač̣. Problem je u tome što je sve manje publike. Odlaze. Eto vam najkraće političke analize ikada.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.