Iran napao Izrael dronovima, lansiran drugi talas bespilotnih letelica, SAD presrele nekoliko ciljeva iznad Sirije i Iraka

Desetine dronova poletelo je iz Irana ka Izraelu, javili su izraelski mediji pozivajući se na izraelske i američke obaveštajne podatke. SAD su presrele nekoliko ciljeva iznad Sirije i Iraka.

Sirija stavlja sisteme protivvazdušne odbrane oko Damaska i vojnih baza u stanje visoke pripravnosti, prenosi Haaretz, javlja N1.

Potparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari potvrdio je da je desetine dronova lansirano iz Irana, i da oni idu ka Izraelu.

Hagari ističe da izraelsko vazduhoplovstvo prati dronove, ali napominje da će im trebati nekoliko sati da stignu do Izraela, piše Times of Israel.

„Zajedno sa našim partnerima, IDF (Izraelske odbrambene snage) deluju punom snagom kako bi odbranili državu Izrael i ljude Izraela. Ovo je misija koju smo odlučni i spremni da ispuni“, rekao je Hagari.

Državni mediji u Iranu izveštavaju da je Islamska Republika lansirala drugi talas bespilotnih letelica na Izrael. Mediji povezani sa Iranom izveštavaju da je Teheran lansirao treći talas bespilotnih letelica na Izrael, prenosi Haaretz.

IDF je navela da je u visokoj pripravnosti i da stalno prati operativnu situaciju. Mediji povezani sa Iranom izveštavaju da je Teheran lansirao treći talas bespilotnih letelica na Izrael, prenosi Haaretz.

„Odbrambena jedinica IDF-a je u visokoj pripravnosti, zajedno sa borbenim avionima IAF-a i brodovima izraelske mornarice koji su u odbrambenoj misiji u izraelskom vazdušnom i pomorskom prostoru“, navode oni.

„Građani Izraela, poslednjih godina, a još više poslednjih nedelja, Izrael se pripremao za mogućnost direktnog napada Irana“, objavio je Netanjahu u video izjavi.

Naši odbrambeni sistemi su raspoređeni i spremni smo za svaki scenario – i u odbrani i i u napadu. Država Izrael je jaka, Izraelska vojska je jaka, javnost je jaka“, poručio je izraelski premijer.

On je rekao kako ceni što su Sjedinjene Države“ stajale na strani Izraela“, a takođe i „podršku Velike Britanije, Francuske i mnogih drugih zemalja“.

„Ustanovio sam jasan princip – ko nas povredi, mi ćemo njih. Branićemo se od svake pretnje i to ćemo učiniti smireno i odlučno”, rekao je Netanjahu i pozvao sve građane da budu i slušaju „direktive Komande otadžbinskog fronta“.

„Zajedno stojimo i uz Božiju pomoć, zajedno ćemo pobediti sve naše neprijatelje“, poručio je Netanjahu.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.