Kurti kao „arapski trgovac“, bilo kakvi saveti Prištini na uštrb postojećih zahteva EU neće odvesti Kosovo u SE

FOTO: Dragiša Mijačić (Privatna arhiva)
FOTO: Dragiša Mijačić (Privatna arhiva)

Jučerašnje pismo Gervale Švarc upućeno Teodoros Ruzopulosu, predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u kojem ga obaveštava da će do kraja ovog meseca Kosovo uputiti svoju verziju Statuta ZSO Ustavnom sudu (za koje je javnost danas saznala), neće imati uticaj na agendu sastanka Komiteta ministara na kojem je trebalo da se odlučuje o prijemu Kosova u tu organizaciju, tvrdi koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa EU za saradnju Beograda i Prištine, Dragiša Mijačić.

Upravo to što je Gervala jutros uputila pismo Ruzopulosu je iznenađujuća činjenica, s obzirom na to da je Parlamentarna skupština još 16. aprila usvojila predlog da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, čime je njegova uloga u tom procesu završena, ukazao je Mijačić u razgovoru za KoSSev nakon jutrošnje vesti iz Prištine.

Takođe, u toku je prvi dan zasedanja ministara u Strazburu.

„Otuda i iznenađuje činjenica da je Gervala Švarc uputila pismo predsedniku Parlamentarne skupštine a ne zemljama članicama Saveta Evrope“, kaže.

Da je Gervalino pismo iznenađenje, potvrđuje i to što ni sama kosovska predsednica Vjosa Osmani izgleda nije znala za njega, čiji je savetnik potvrdio da predsedništvo nije bilo obavešteno, a samim tim ni konsultovano o ovom potezu, ukazavši i na to da pre bilo kakvog postupka slanja pisma, mora da postoji odobrenje predsednika skupštine, kao i predsednika, pored premijera.

Novo razočaranje Prištinom?

Na pitanje može li da se dogodi to da se na prvom danu ministarskog zasedanja na mala vrata ipak ‘progura’ pitanje članstva Kosova u SE zbog Gervalinog pisma, Mijačić odrično odgovara.

„Isuviše je kasno da bi tako nešto moglo da se dogodi. A i ne postoji volja među važnim članicama Saveta Evrope da podrži kosovsku kandidaturu bez ispunjenja jasnih političkih zahteva. Pre sam uverenja da su te zemlje još jednom razočarane u Prištinu zbog povlačenja jednostranih i nekoordiniranih poteza, nešto što najbolje objašnjava karakter Kurtijeve vlade“, naglasio je Mijačić.

Podsetivši na to da prijem Kosova u Savet Evrope zavisi od političke odluke zemalja članica koja treba da se izglasa dvotrećinskom većinom na sednici Komiteta ministara, ponavlja da Kosovo nije odgovorilo na prethodne uporne zahteve međunarodne zajednice da učini nepovratan i kredibilan korak u formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Komitet ministara nije uvrstio tu temu na prolećnom zasedanju. Postoji puno koraka kako bi se krenulo u proces formiranja ZSO, nema dovoljno vremena da oni budu načinjeni tako da bi se tema prijema Kosova uvrstila u agendu sastanka koji se održava danas i sutra“, objašnjava za naš portal.

Pismo poslato da pred domaćom javnošću zamagle sopstveni međunarodni fijasko

Na pitanje koja je poenta slanja pisma u regularno zakasnelom trenutku, te zašto je to kosovska vlada uradila, tim pre posle vidljivog odsustva želje da radi na formiranju Zajednice, uz ponavljajuće poruke kosovskog premijera da „ne pristaje na uslovljavanje“, te Gervaline izjave o „trojanskom konju Republike Srpske na Kosovu“, Mijačić kaže:

„Jedina svrha slanja ovog pisma je zbunjivanje domaće javnosti, odnosno da se zamagli fijasko oko članstva kroz prikazivanje Kosova kao ‘konstruktivne strane’.

Kurti kao „arapski trgovac“

„Kurti inače ima običaj da glumi ‘arapskog trgovca’, nudeći svoje predloge umesto onih koji dolaze od strane međunarodne zajednice. Setimo se da je na predlog EU o deeskalaciji u tri tačke Kurti odgovorio planom od pet tačaka. Na predlog EU o Mapi puta za implementaciju Sporazuma o putu ka normalizaciji Kurti je predložio svoj plan. Čak i na prvom susretu sa Vučićem, Kurti je došao sa predlozima koji nisu prihvatljivi niti od Srbije niti od EU, ali svakako su stvorili kakofoniju u kosovskoj javnosti. Ima još puno takvih primera, princip delovanja je uvek isti, predlaže se nešto što nema nikakvu upotrebnu vrednost osim da dodatno zbuni javnost na Kosovu i odloži prihvatanje neizbežnih obaveza“.

Bliskost odnosa predsedavajućeg ESI sa kosovskom vladom?

Da je Gervala uputila pismo Parlamentarnoj skupštini, javnost je saznala jutros i tako što je predsedavajući Evropske inicijative za stabilnost, Gerald Knaus, ovo pismo podelio na mreži X, na šta se nadovezao i nemački novinar Mihael Martens.

Naš sagovornik primećuje povezanost u uzajamnim odnosima ali i, kako ocenjuje, pristrasne analize.

„Gerald Knaus očigledno ima bliske odnose sa Vladom Kosova jer je u mogućnosti da objavljuje pisma Vlade Kosova pre njihovih ministara. Ne bih ulazio u njegove motive, možda je angažovan od strane Vlade Kosova ili nekog drugog entiteta da pomogne oko aplikacije za Savet Evrope ili to radi iz svojih pobuda. Očigledan je njegov aktivizam koji je često zasnovan na lošim i pristrasnim analizama“, smatra Mijačić.

Primećuje i to da je indikativna i koordinacija njegovog delovanja sa pisanjem novinara FAZ-a Mihaela Martensa, ograđujući se ipak da se to može protumačiti i kroz novinarske slobode.

„U svakom slučaju, verujem da su saveti Knausa Vladi Kosova vezani za članstvo u Savet Evrope donekle pomogli u dobijanju pozitivnog PACE izveštaja, ali konačna odluka o članstvu je politička i zavisi isključivo od stavova najmoćnijih zemalja Saveta Evrope“, naglašava Mijačić.

Politički zahtevi su u više navrata jasno komunicirani Vladi Kosova, svaki savet koji ide protiv usvajanja tih zahteva je duboko pogrešan i neće dovesti do članstva Kosova u Savetu Evrope, ocenio je u zaključku razgovora za KoSSev naš sagovornik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.