Šestoro osuđeno na novčane i kazne zatvora zbog uzgoja droge u Zubinom Potoku

policija droga mitrovica laboratorija
FOTO: Dželjalj Svećlja/Fejsbuk/Ilustracija

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Sud u Prištini proglasio je krivim petoricu Srba i jednog Goranca, svi državljani Kosova, za uzgoj narkotika u improvizovanoj laboratoriji u kući u rejonu Zubinog Potoka koja je otkrivena u julu pre dve godine.

Prema presudi od 24.03.2023, oni su okrivljeni da su kao članovi grupe, 20.07.2022 – kontinuirano, u cilju nezakonite dobiti, uzgajali biljke kanabisa.

Ovakvu odluku je saopštio predsednik suda, Kujtim Krasnići.

Za navedene radnje, na kaznu zatvora u trajanju od dve godine i novčanu kaznu od 2.500 evra, odvojeno su osuđeni D.G i D.T.

N.N. i L.M. su osuđeni na po 14 meseci zatvora, a K.D. i B.D. na kaznu zatvora u iznosu od 5.000 evra.

Dosije razjašnjava da je odluka doneta nakon što su okrivljeni priznali krivicu i sklopili su sporazum o priznanju krivice sa specijalnim tužiocem Rafetom Haljimijem.

U sudskom spisu se navodi da su osuđeni uzgajali opojnu biljku i one u saksijama, u kojima je bilo zasađeno 155 sumnjivih biljaka marihuane dužine 70 cm, kako bi ih potom distribuirali ili prodavali.

Sud je potvrdio da su rad ove grupe organizovali D.G, angažovan u održavanju narkotičnog bilja, njihovom sušenju, kao i u pronalaženju ljudi za distribuciju i prodaju, dok su se se N.N. i L.M. kao članovi grupe bave uzgojem narkotičnih biljaka, njihovim održavanjem i uzgojem, počev od sadnje, zalivanja, prihranjivanja i orezivanja.

Takođe, sud je utvrdio da su isti učestvovali u pronalaženju potencijalnih kupaca droge i transportu narkotika za prodaju.

Utvrđeno je da su K.G. i B.G. pomagali u uzgoju opojnog bilja i u organizaciji okolnih poslova i tu su pronađene i oduzete veće količine suvog bilja od oko 50 kg, kao i prateća oprema za održavanje laboratorije, makaze i vage za precizna merenja.

Oni su ovime počinili krivično delo – Uzgajanje biljke hašiša, žbuna kokaina ili biljaka, precizira se u presudi

Na ovom suđenju, branilac D.G. bio je advokat Asdren Hodža, advokat D.T. – Gani Hodža, advokat N.N. bio je Ljubomir Pantović, punomoćnik L.M. je bio Predrag Milković, punomoćnik K.D. je bio Faruk Korenica, a punomoćnik B.D. je bio Dejan Vasić.

Otkrivena još jedna laboratorija za narkotike na Severu, zaplenjeno više od 50 kg, 6 osoba uhapšenoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.