Direktor KDI: Srbi imaju pravo na ćirilicu, populističko ponašanje vlasti umesto da podstiču dijalog, saradnju i integraciju, promovišu sukobe i podele

FOTO: Fejsbuk/Ismet Kryeziu

Direktor Demokratskog instituta Kosova Ismet Krueziju (Kryeziu), kazao je da Srbi imaju pravo da koriste ćirilično pismo, istovremeno istakavši da veruje da su promena i postavljanje tabli na Severu suprotne kosovskom ustavu i demokratskim vrednostima kojima Kosovo teži, navodeći dva razloga za to.

Prvi je, objašnjava zbog toga što Srbi „imaju pravo da koriste svoje ćirilično pismo“.

„A drugi, smatram da bi u opštinama sa srpskom većinom rangiranje jezika trebalo da se vrši na srpskom jeziku pa na albanskom jeziku. Suprotno od onoga što je Vlada odlučila“, napisao je Krueziju.

„Ovo populističko ponašanje vlasti, umesto da podstiču dijalog, saradnju i integraciju, promovišu nezadovoljstvo, sukobe i podele između društvenih grupa“, naglasio je izvršni direktor poznate kosovske nevladine organizacije.

Smatra da je, kako navodi, sve to „potpuno nepotrebno“.

Podsetimo, Kosovsko ministarstvo infrastrukture 14. marta je započelo sa postavljanjem saobraćajnih tabli sa nazivima mesta na Severu Kosova, uklonivši stare oznake na srpskom – ćirilici i latinici. Akcija je izvršena uz asistenciju Kosovske policije.

Na novim tablama imena mesta ispisana su na dva jezika – prvo na albanskom, pa na latiničnom srpskom. Bio je to razlog za talas reakcija, ali i za to da za manje od 24 sata se značajan broj ovih tabli precrta crnim sprejem, uglavnom delovi na albanskom, ponegde i cele table.

Ubrzo su ovi znakovi i oprani, takođe uz asistenciju Kosovske policije.

Povezane vesti:

U toku čišćenje prefarbanih saobraćajnih tabli od Rudara do Jarinja

Hapšenje u Leposaviću zbog oštećenja saobraćajnih znakova

I Davenport traži prethodne konsultacije sa poverenikom za jezike, a postavljanje znakova na Severu uveliko u toku

Mladenović najavio sastanak sa Kurtijem: Prekršen Ustav postavljanjem tabli prvo na albanskom, pa na srpskom

Sunjog o zameni tabli na Severu: Sprovedite proces nakon tumačenja zakona i konsultacija sa poverenikom

Kosovski ministar tvrdio da uklanjanjem ćirilice sa tabli poštuje kosovski zakon, potom iz objave izbrisao reč „ćirilica“

Prefarbani nazivi mesta na albanskom na pojedinim novopostavljenim dvojezičnim tablama

Postavljaju se dvojezične table mesta na Severu, prvo albanski, uklonjena ćirilica

Aljiju potvrdio nastavak akcije uklanjanja srpskih saobraćajnih tabli, lavina reakcija na obe strane – u središtu ćirilicaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.