YIHR: 11 godina nakon Briselskog sporazuma, Beograd i Priština još dalje od postizanja normalizacije

FOTO: KoSSev

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i na Kosovu (YIHR Srbija i YIHR Kosovo) zajedničkim saopštenjem osudili su prošlonedeljno privođenje kosovskih policajaca, uključujući i zamenika direktora kosovske policije, Dejana Jankovića. Istovremeno, pozivaju Beograd i Prištinu da poštuju sporazume na koje su se obavezali, navodeći da je Beograd prekršio onaj o slobodi kretanja, upravo ovim hapšenjima.

U jučerašnjoj zajedničkoj reakciji, ove su se inicijative najpre osvrnule na nedavnu 11. godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma.

Smatraju da se i posle tog dugog vremenskog perioda, Beograd i Priština nalaze „još dalje od postizanja normalizovanih odnosa“, umesto da je bilo suprotno.

Osudili prošlonedeljna hapšenja

Komentarisali su i prošlonedeljna hapšenja na teritoriji Srbije, odnosno za srpsku stranu – četvoro pripadnika Kosovske policije, a za prištinsku – deset, sa jedinom potvrdom sa obe strane, da je među njima i Dejan Janković, zamenik generalnog direktora Kosovske policije iz redova srpske zajednice, kao i da su svi i pušteni.

Za YIHR sa Kosova i iz Srbije reč je o politički motivisanim postupcima.

„Ovakvi postupci policije izazivaju sumnju u politički motivisana i pravno neopravdane pritvore koji su zabranjeni, kako domaćim zakonodavstvom, tako i međunarodnim standardima o ljudskim pravima koje Srbiju obavezuje, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima“, ističu.

Osim toga, smatraju i da, za njih, neopravdano pritvaranje kosovskih policajaca i slične jednostrane akcije – samo podrivaju proces normalizacije i između Beograda i Prištine produbljuju jaz.

I oni, kao i kosovska javnost, događaje od prošle nedelje povezuju sa pozitivnom preporukom za članstvo Kosova od strane Parlamentrane skupštine u SE, ali i sa izjavom srpskog predsednika koja je na to, smatraju, aludirala.

„Vreme ovih hapšenja je posebno blisko izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je samo tri dana ranije na vojnom događaju u Beogradu 14. aprila izjavio: ‘Svako ko podriva ustavni poredak Srbije, bilo protestima ili demonstracijama, biće pozvan na odgovornost. Ovo uključuje i Albance’.“

Pozvali su potom Beograd i Prištinu da se pozabave dijalogom i da poštuju ranije potpisane sporazume, od kojih je jedan, o slobodi kretanja, smatraju – Srbija prošle nedelje prekršila.

„I YIHR Srbija i YIHR Kosovo pozivaju vlade Srbije i Kosova da se ova pitanja pozabave dijalogom, poštujući ranije potpisane sporazume kao što je sporazum o slobodi kretanja, koji je u ovom slučaju Srbija jasno prekršila“, poručili su.

Povezane vesti:

Gervala: Janković pušten, vraća se na Kosovo

Stejt Department: Srbija da se uzdrži od jednostranih i nekoordinisanih akcija

Rode: Deeskalacija odmah, zadržavanje neprihvatljivo, o kosovskim Srbima da se oglase njihovi politički predstavnici

I Kurti potvrdio da je na zadržavanju i dalje samo Janković, pa poručio: Srbija mafijaška država, predsednik glavni mafijaš

Tanjug: Određeno zadržavanje do 48 sati zameniku direktora Kosovske policije

Kosovski MUP: Pored Jankovića, danas srpske vlasti privele još devet pripadnika KP

Gervala: Današnje zadržavanje građana sa Kosova u Srbiji – sprovođenje pretnji od strane Vučića

MUP Srbije odbacuje navode o zabrani putovanja zbog kosovskih dokumenata: U toku su pojačane kontrole, ne širite paniku

Srpska policija na Jarinju uhapsila zamenika direktora Kosovske policije Dejana Jankovića

PR: Zaustavljanje autobusa reakcija zbog glasanja u PSSE, Srbija da se izbaci iz SE; Kramon: Prestanite da se brukate

Kosovski MUP: Izbegavajte putovanja kroz Srbiju; prištinski mediji: Autobusi sa RKS zaustavljeni na prelazu BatrovciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.