Gervala: Današnje zadržavanje građana sa Kosova u Srbiji – sprovođenje pretnji od strane Vučića

Gervala SB UN
FOTO: media.un.org

Nakon što su prištinski mediji, kao i kosovski zvaničnici, preneli vest o zadržavanju na stotine građana sa Kosova na prelazu Srbije sa Hrvatskom, ali i na još nekim prelazima u Srbiji, ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala održala je večeras vanrednu konferenciju za štampu. Kazala je da još uvek nema tačne informacije o tome da li su svi oni pušteni da nastave put, ali da se to proverava. A za navodna zadržavanja nema sumnju da je reč o sprovođenju pretnji koje je uputio srpski predsednik.

„Suočeni smo sa situacijom koja je zasnovana na jučerašnjim događajima. Vučić je zapretio i Kosovu i našim partnerima da će pozitivno glasanje u Savetu Evrope imati posledice. Juče nije bilo propagande, a danas je Vučić počeo da sprovodi svoje pretnje. U tom kontekstu i vidim zabranu“, kazala je Gervala, prenose prištinski mediji koji su ovu konferenciju pratili.

Smatra da su danas prava građana „masovno narušena“, a i ona smatra da Srbija krši Sporazume o slobodi kretanja.

Podseća da je na isto danas ukazala i Evropska unija, posebno naglasivši to da je posle dugo vremena od njih čula da konkretno Srbija treba da preuzme odgovornost.

„Razgovarali smo sa našim partnerima, obaveštavamo ih. Reagovala je EU i oni posle toliko vremena više ne govore o odgovornosti obe strane, ali sada jasno kaže da to predstavlja kršenje Sporazuma o kretanju i traži od Srbije da prestane sa takvim postupcima“.

Otkriva i da je navodno, jedan deo zadržanih građana bio na informativnim razgovorima na nekom od prelaza, te da ih je, tvrdi, srpska policija na njima ispitivala o OVK i 1999. godini.

„…Jedan deo njih je bio podvrgnut informativnim razgovorima, koji su imali za cilj da se govori o 1999. godini, o Oslobodilačkoj vojsci Kosova“, tvrdi ova ministarka.

Potvrdila da je zamenik direktora KP uhapšen

Na današnjoj konferenciji, ova ministarka je potvrdila današnje hapšenje zamenika direktora policije, Dejana Jankovića, od strane srpske policije, ali je i objasnila da o njegovom puštanju ne može da odgovori bez tačnih informacija.

„Još uvek nemamo potvrđenu informaciju da je Janković pušten, pa vas molimo za malo strpljenja kako bi dali tačne podatke kada budemo imali potvrdu. Ne bih da spekulišem jer ne želim da uznemiravam našu javnost i ne želim da dajem polu-proverene informacije“, kazala je ona.

O navodnom zadržavanju građana sa Kosova u Srbiji, kao i hapšenju zamenika direktora KP, opširnije čitajte u:

Kosovski MUP: Izbegavajte putovanja kroz Srbiju; prištinski mediji: Autobusi sa RKS zaustavljeni na prelazu Batrovci

PR: Zaustavljanje autobusa reakcija zbog glasanja u PSSE, Srbija da se izbaci iz SE; Kramon: Prestanite da se brukate

MUP Srbije odbacuje navode o zabrani putovanja zbog kosovskih dokumenata: U toku su pojačane kontrole, ne širite paniku

Srpska policija na Jarinju uhapsila zamenika direktora Kosovske policije Dejana JankovićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.