Kosovski MUP: Pored Jankovića, danas srpske vlasti privele još devet pripadnika KP

FOTO: Kosovski MUP

Pored zamenika generalnog direktora Kosovske policije, danas su srpske vlasti zadržale još devetoro pripadnika ove policije, Srbe i Albance i to na više prelaza u Srbiji, upravo je saopštio kosovski MUP.

Od sada već, kako tvrde, desetoro zadržanih – pet je pušteno, a pet se još uvek nalazi na zadržavanju.

„Nadležne institucije su u procesu davanja tačnih informacija za rasvetljavanje situacije, ali od onoga što imamo do sada, na graničnim prelazima Merdare, Jarinje, Bela Zemlja i na granici između Srbije i Hrvatske – privedeno je deset pripadnika Kosovske policije (Albanci i Srbi). Njih pet je pušteno, dok se ostalih pet još uvek nalazi na zadržavanju“, navode iz kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Među onima koje još uvek drže srpske vlasti, navode, je i zamenik generalnog direktora KP, Dejan Janković i on se nalazi u Raški. Sa njim, tvrde iz kosovskog MUP-a, razgovaraju različiti državni akteri Srbije.

„Jutros je bez obrazloženja priveden Dejan Janković, zamenik direktora Kosovske policije iz redova srpske zajednice. Prema saznanjima kojima raspolažemo, zamenik direktora Janković je upućen u Rašku i znajući za ovu ponovljenu praksu Srbije prema građanima i policijskim službenicima, sa njim razgovaraju različiti državni akteri Srbije“, tvrde.

Kažu da pomno prate informacije koje dobijaju u vezi sa ovim zadržavanjim i privođenjima, te da ih dele sa međunarodnim partnerima.

Apelovali su potom na srpske vlasti da, kako su istakli, hitno puste na slobodu sve koje su danas priveli.

„Privedeni su bez ikakvog opravdanja i u znak osvete Republici Kosovo“, smatraju.

Traže od međunarodnog faktora da najoštrije osudi „ovakvo ponašanje Srbije prema građanima Republike Kosovo“.

„Ovakva dela ova država je više puta činila, za šta ponavljamo da u zatvorima Srbije već ima mnogo građana koji se, iz istih razloga, za našu zemlju drže nepravedno“, naveli su iz kosovskog MUP-a.

Po drugi put danas, pozvali su građane sa Kosova da izbegavaju putovanja kroz Srbiju, a ostavili su i brojeve „za hitne slučajeve“ na koje im se građani mogu javiti.

Nacionalni centar za upravljanje granicom: 0800 500 95
Operativni centar Kosovske policije: 0800 199 99
Kao i na brojeve: 046 51 00 51 i 046 41 00 41

Krasnići: Dok se lažno žali na prava Srba na Kosovu, Srbija hapsi, maltretira i preti svakog Srbina koji ih koristi 

„Današnji slučaj privođenja od strane Srbije zamenika direktora Jankovića i nekoliko drugih službenika Kosovske policije iz srpske zajednice – najjasniji je dokaz licemernog stava Srbije“, odmah je reagovao Eljbert Krasnići, kosovski ministar administracije i lokalne samouprave.

To smatra jer, kako kaže, Srbija se sa jedne strane žali na prava Srba na Kosovu, a onda preti onom ko ih koristi.

„Republika Kosovo je, u okviru unapređenja prava nevećinskih zajednica, između ostalog odredila da zamenik direktora policije bude iz reda srpske zajednice. Dok se Srbija lažno žali na prava Srba na Kosovu, ona zapravo hapsi, maltretira i preti svakom Srbinu koji koristi svoja prava na Kosovu i integriše se u svoju zemlju“, naveo je Krasnići.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.