SL sa predstavnicima EU: Predočili smo dokaze o aktivnom delovanju Prištine protiv procesa referenduma

FOTO: Srpska lista

Predstavnici Srpske liste na čelu sa Zlatanom Elekom sastali su se danas u severnom delu Mitrovice sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova. Oni su ovom prilikom razgovarali o bezbednosnoj situaciji, ali i položaju Srba na Kosovu. Osim toga, iz ove stranke kažu da su ovim evropskim predstavnicima predočili dokaze o, tvrde, aktivnom delovanju Prištine protiv, sada već propalog referenduma za smenu albanskih gradonačelnika četiri opštine na Severu koji se održao u nedelju. 

O sastanku koji se danas održao u Evropskoj kući izvestila je Srpska lista.

„Na sastanku je posebno bilo reči o sistematskom institucionalnom nasilju koje režim Aljbina Kurtija sprovodi protiv srpskog naroda kršeći kolektivna i pojedinačna prava naših građana, i odbijajući da poštuje potpisane sporazume, a pre svega onaj o obavezi formiranja Zajednice srpskih opština“.

Govorili su na ovom sastanku i o posledicama poteza koje je poslednjem periodu preduzimala Priština, a to je, kažu, iseljavanje Srba sa Kosova.

Posebno im je alarmantno što se to dešava upravo, kako su istakli, pred očima međunarodne zajednice.

„Delegacija Srpske liste je ukazala na sve jednostrane i eskalatorne poteze Prištine koji su doveli do iseljavanja Srba sa svojih ognjišta pred očima međunarodne zajednice“.

Učesnicima sastanka podelili materijale koji dokazuju delovanje Prištine protiv proces referenduma

Na ovom sastanku su, tvrde, predočili dokaze, a učesnicima podelili materijale koji, kako kažu – jasno govore o aktivnom delovanju Prištine protiv, sada već propalog referenduma usled slabe izlasnosti od strane sprskog stanovništa.

Međutim, iz Srpske liste nisu izneli detalje o kakvim dokazima se tačno radi.

Izjašnjavanje na referendumu za opoziv četvorice gradonačelnika opština na Severu, održano je u nedelju, 21. aprila. Iako su pokrenuli proces peticije koji je do izjašnjavanja na referendumu i doveo, Srbi su ga ipak bojkotovali, a nakon poziva Srpske liste. Oni su tada, kao razlog bojkota, naveli da je ceo proces napravljen u cilju da ne uspe. Zbog drastično male izlaznosti, usled ovog bojkota, referendum je propao.

ZSO jedino rešenje

Deo rešenja na terenu vide u formiranju Zajednice srpskih opština a to su danas i preneli evropskim predstavnicima.

Podsetili su ih i da je to jasno predočena potreba koju Priština, smatraju, treba najhitnije da primeni.

„Kao rešenje je jasno predočena potreba da Priština najhitnije primeni potpisane sporazume i u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine formira Zajednicu srpskih opština čime bi se jedan deo problema rešio na terenu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.