Gervala: Ako se ne primeni potpuni sporazum, ZSO će postati trojanski konj

Gervala SB UN
FOTO: media.un.org

Izvor: Reporteri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala rekla je da se Srbija protivi sporazumu koji je predložila Evropska unija i da zahteva samo osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, prenosi Reporteri.

Gervala je rekla da će se, ako se to desi, Asocijacija pretvoriti u trojanskog konja za Kosovo, kao što se desilo sa Republikom Srpskom u Bosni i Hercegovini.

„Vučič i njegov premijer su takođe pismeno podneli EU da ne priznaju teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. Ako Srbija bude u stanju da prihvati paket u celini, održaćemo dato obećanje. Inače je izdvajanje nacrta iz tog paketa veoma opasno. Nacrt koji su nam predstavili naši partneri ima smisla samo ako Srbija prizna Kosovo, inače je trojanski konj kao Republika Srpska u Bosni. Ostajemo pri svojoj reči, ali smo spremni da sprovedemo ceo paket samo ako Srbija preuzme svoje obaveze. To je posao Asocijacije“, kazala je Gervala.

Povezane vesti:

U susret Komitetu ministara SE 16. maja: Kosovo nije na dnevnom redu ali ništa nije isključeno

Koha: Vlada Kosova ne prihvata da slanje statuta ZSO Ustavnom sudu bude uslov za članstvo u SEPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.